NJEGOVO LETEĆE VISOČANSTVO SIVI SOKO Ptica koja je gospodar brzine i kralj nebeskih visina

Ptica koja je simbol viteštva, snage, brzine, borbenosti i spretnosti, po svojoj lepoti i specifičnostima vekovima poznata, opevana u mnogim pesmama, a za one koji je ugledaju je prizor za divljenje.

NJEGOVO LETEĆE VISOČANSTVO SIVI SOKO  Ptica koja je gospodar brzine i kralj nebeskih visina
WIKIMEDIA COMMONS

U Srbiji tokom 20. veka, sivi soko (lat. Falco peregrinus) bio je umereno brojna gnezdarica. Nažalost, situacija se promenila. Došlo je do opadanja brojnosti ove populacije čiji je pad nastavljen i danas. Najbrojnija staništa su na teritoriji zapadne i istočne Srbije.

Za ptice se oduvek verovalo da poseduju magična svojstva. Smatrane su glasnicima bogova, a u mnogim kulturama sveta i danas se veruje da ptice predstavljaju vezu između neba i zemlje.

Prema verovanju starih naroda, ptice su simbol besmrtnosti i svaka ima određeno značenje. Soko nije kao ostale grabljivice. Svojim savršenim letom, plenio je i oduševljavao čoveka od davnina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

WIKIMEDIA COMMONS

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U narodnoj epskoj poeziji sivi soko je opisan kao lovac na utve zlatokrile. Ova ptica je predstavljala simbol viteštva, snage, brzine, borbenosti i spretnosti. U srpskim narodnim pesmama često se pominju sokolovi i orlovi. Zbog svojih izvanrednih letačkih sposobnosti sivi soko je od davnina korišćen kao svestrana lovna, odnosno sokolarska ptica.

U srednjem veku soko je bio oličenje vladarske vlasti. Pored zlata i svile, bili su najcenjeniji poklon darivan sa dvora na dvor.

WIKIMEDIA COMMONS
 

Kao simbol pojavljuje se svuda: na nadgrobnim spomenicima, novcu, minijaturama i ornamentima, u nazivima mnogih planina i mesta.

Centar za odgajanje sokolova bio je u staroj Raškoj, nedaleko od manastira Studenica, za koji se veruje da je ostao nerušen od Turaka zato što su njegovi monasi bili vešti u uzgajanju i treniranju pa su Turcima danak plaćali sokolima. Sokolari su najčešće uzimali samo po jednog mladunca iz legla i tako se trudili da ne ugroze opstanak vrste. Samo vladari i najimućniji ljudi tog vremena su lovili sokolovima.

WIKIMEDIA COMMONS
 

Svojim savršenim letom, kojim u obrušavanju dostiže brzinu i do 390 km/h, a po nekim naučnicima i preko 400 km/h, plenio je i oduševljavao čoveka od davnina i najbrža je ptica na svetu.Svoj plen lovi isključivo u vazduhu.Svoju prelepu boju dobija sa godinom uzrasta, dok su mladi braonkaste boje.U sokolarstvu je jedna od najcenjenijih ptica.Gnezdi se na nepristupačnim mestima na planini, a kao i ostali sokoli, nikad ne pravi gnezda već koristi napuštena od drugih ptica.

Ova vrsta ptica je u konstantnom opadanju, pa je zakonom zaštićena i stavljena na listu „Strogo zaštićene vrste biljaka, životinja i gljiva“.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO :

Komentari(0)

Loading