DA LI STE OVO ZNALI? Razlog zbog kojeg je more BeogrADA dobilo na značaju u vreme ratova (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Ada Ciganlija je izduženo rečno ostrvo na Savi u Beogradu koja je veštačkim putem pretvorena u poluostrvo. Takođe to je ime za gradski park i susedno Savsko jezero, koje je nastalo pregrađivanjem Save i plaže na jezeru. Nalazi se u opštini Čukarica, a njom upravlja JP „Ada Ciganlija”.

DA LI STE OVO ZNALI? Razlog zbog kojeg je more BeogrADA dobilo na značaju u vreme ratova (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Panoramski pogled na Adu Ciganliju

Površina poluostrva je 8 km², a pored Savskog jezera, na njemu se nalazi i prirodno jezero Ada Safari.

DA LI STE OVO ZNALI? Razlog zbog kojeg je more BeogrADA dobilo na značaju u vreme ratova (FOTO/VIDEO) vikipedija/Ada Safari
 

U prošlosti, Ada Ciganlija predstavljala je daleku periferiju Beograda, a na značaju je dobijala samo u vreme ratova, tokom kojih se na njenom prostoru odigrao veliki broj bitaka. Tokom opsade Beograda 1789. godine, na ovom prostoru nalazio se najveći logor austrijske vojske. Ada Ciganlija je 1821. godine od strane kneza Miloša Obrenovića proglašena državnim dobrom, a u periodu 1920—1956. godine na njoj se nalazio zatvor, poznat po izvršenju smrtnih kazni.

Ugostiteljsku ponudu poluostrva čini više od 70 restorana i kafića, kao i desetine splavova, a neki od njegovih simbola su sudijski toranj, vodeni gejzir, kamene skulpture i Most na Adi.

DA LI STE OVO ZNALI? Razlog zbog kojeg je more BeogrADA dobilo na značaju u vreme ratova (FOTO/VIDEO) vikipedija/Naselje Partizan
 

Na prostoru Ade Ciganlije popisan je veliki broj ptica, 450 vrsta biljaka, 94 vrste insekata i 250 vrsta gljiva, čije stanište je na poluostrvu zaštićeno zakonom.

Svoj današnji oblik, Ada Ciganlija dobila je 25. maja 1959. godine, zbog čega se ovaj dan slavi kao „Dan Ade Ciganlije”. Do tada je njena severna strana, danas poznata kao „novobeogradska strana” bila livada.

DA LI STE OVO ZNALI? Razlog zbog kojeg je more BeogrADA dobilo na značaju u vreme ratova (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Savsko jezero svojim položajem, kvalitetom vode, opremljenošću objekata i dužinom staza veoma je pogodno za takmičenja na mirnim vodama. Jezero je pogodno za plivanje, veslanje, kajak, vaterpolo, skokove u vodu, jedrenje na dasci i druge sportove, pa je na njemu održano više svetskih i domaćih prvenstava.

DA LI STE OVO ZNALI? Razlog zbog kojeg je more BeogrADA dobilo na značaju u vreme ratova (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Danas je Ada Ciganlija najveći sportski, rekreativni, kulturni i zabavni centar u Beogradu, koji u svojoj ponudi sadrži preko 50 otvorenih sportskih igrališta i izuzetno popularna višefunkcionalna rekreaciona zona Beograda, poznata po svojim plažama i sportskim objektima.

DA LI STE OVO ZNALI? Razlog zbog kojeg je more BeogrADA dobilo na značaju u vreme ratova (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Godišnje se na Adi Ciganliji održi preko 300 manifestacija i promocija, a prosečno u toku godine poseti je oko četiri miliona posetilaca. Zbog svoje popularnosti Ada Ciganlija se često u žargonu naziva beogradskim morem, što je zvanično prihvaćeno kao reklamni slogan 2008. godine, stilizovan kao More BeogrADA.

DA LI STE OVO ZNALI? Razlog zbog kojeg je more BeogrADA dobilo na značaju u vreme ratova (FOTO/VIDEO) vikipedija/Pogled na Adu Ciganliju
 

Adom Ciganlijom danas upravlja opštinska uprava preko Javnog preduzeća „Ada Ciganlija”, koja održava terene rekreativnih površina, plažu i jezero Sava, a odgovorna je i za čistoću i javnu sigurnost.

Izvor: vikipedija

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading