VRLO ATRAKTIVAN PRIRODAN FENOMEN Spada u strogozaštićene biljne vrste oko Vodene pećine (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Vodena pećina i izvor u kanjonu Panjice je prirodni fenomen koji tek treba speleolozi da ispitaju

VRLO ATRAKTIVAN PRIRODAN FENOMEN Spada u strogozaštićene biljne vrste oko Vodene pećine (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Campanula secundiflora

U kanjonu reke Panjice, Josif Pančić otkrio je endemsku vrstu biljke - Campanula secundiflora ili Jednostranocvetni zvončić. Spada u strogozaštićene biljne vrste jer je procenjeno da populacija ove vrste nije veća od 100 jedinki grupisanih u kanjonu reke Panjice i oko Vodene pećine.

VRLO ATRAKTIVAN PRIRODAN FENOMEN Spada u strogozaštićene biljne vrste oko Vodene pećine (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Campanula secundiflora
 

Vodena pećina i izvor u kanjonu Panjice je prirodni fenomen koji tek treba speleolozi da ispitaju. Za sada se pretpostavlja da je vodena masa koja izlazi iz pećine, u stvari ponornica nastala od više izvora koji poniru negde u zoni Kukutnice i Okruglice u Bjeluši.

Vodena pećina nalazi se u kanjonu reke Panjice, udaljena od centra Arilja 22km. Ovaj prirodni fenomen vrlo je atraktivan za speleologe i ronioce koji tek treba da ispitaju sve tajne koje krije pećina. Do same pećine i vodopada vodi kamena staza dužine 800m, uz reku Panjicu preko drvenih mostića stiže se do neodoljive prirode kojom je Vodena pećina okružena, visokih stena i slapova preko sige.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za sada se pretpostavlja da je vodena masa koja izlazi iz pećine, u stvari ponornica nastala od više izvora koji poniru negde u zoni Kukutnice i Okruglice u Bjeluši. Po tvrdnji ronilaca i zaljubljenika prirode, koji su željni avantura i upustili se u ispitivanje pećine, sa sigurnošću tvrde da se duboko u pećini nalazi jezero, a vrlo moguće i nekoliko.

Izvor: TO Zapadne Srbije

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading