OSTATAK KOMINE POSLE PEČENJA RAKIJE ILITI DŽIBRA U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša” (FOTO)
Ostatak od pečenja rakije zove se „džibra”.

Ostatak od pečenja rakije zove se „džibra”. U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša”
Ako je džibra od šljiva, onda je rado jedu svinje, zbog koštica.
Shutterstock/Pravljenje rakije
Džibra je talog, ostatak od grožđa ili drugog voća nakon ceđenja pri proizvodnji alkohola; kom, komina, ostatak, talog nakon pečenja rakije; slaba rakija.
Možda vas zanima:

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Možda vas zanima:

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Možda vas zanima:

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Uglavnom, odnosi se na rakiju koja je još malo pa medicinski alkohol. Nema ukus, nema boju, ima miris... Koristi se isključivo za masažu. Konzumira se kad se nema za nešto bolje.
Ono što daš gostu da popije, kad ti nenajavljen dođe u goste. Upozorenje: reakcije mogu biti nepredvidive.
"Je l' bre, je l' ti ovo rakija ili petrolej?"
komina, mezga je (starosrpska reč), trop, drop
Shutterstock/Rakija
Reč se nalazi u Vukovom Rečniku
džȉbra , -ē , ž. — ukiseljena kaša od šljiva i krušaka za pečenje rakije.
– Džibra je prevrela, mogla bi se peći rakija. Rečnik govora Prošćenja
Crnotravski rečnik, R. Stojanović:
džibra ž. fig. - slaba šljivovica
Od jutro počne da cuga džibru, pa sve dokle se ne utrkolji u krevet.
džibronja m. pej. onaj koji pije džibru.
Kvo mu dadeš, toj će pie džibronja, ič ne izbira.
džibrosan,-a,-o; fig. pijan.
Dojde naćaske džibrosan, ko toj uvek što doodi.
udžibri se – svr. fig. napije se, narolja se;
Udžibril se tolko, ne mož s ezik da mrdne
Shutterstock/Rakija
Primeri upotrebe:
„He mógu da píjem više ni džíbŕu, a ne li prepéčenicu” M.Zlatanović, Rečnik
Nemoj da piješ tuj džibru.
Kace su se držale napolju, u dvorištu, same kace malo pokrivene nepovezanim daskama ili kukruznom šašom. Tako je i sada vrlo često. Tu se i džibra pekla. Kace su uz kuću zbog toga što je i šljivar obično bio uz kuću.
Shutterstock/Rakija
Zatim se skine kapak sa kazana, pa se iz kazana kopanjom izbaci džibra, ostatak od komine posle ispečene rakije. Džibra se bacala ili pored kazana ili se nosila kući i ostavljala da se njom zimi hrani stoka, koja je vrlo rado to jela.
Prilikom polaganja iz njega se najpre „kopanjom” izbaci džibra, pa se dobro opere i ostruže, ako je malo zagoreo, takvo zagorelo mesto izmaže se dobro slaninom. Zatim se napuni prevrelim šljivama ili kominom.
Shutterstock/Rakija
Napomena:
Džibra je i sinonim za lošu rakiju, neprijatnog mirisa i ukusa.
Ako se talog, koji ostaje nakon pečenja rakije ponovo iskoristi za pravljenje rakije, često uz dodatak šećera, dobija se džibra koja može biti i veoma opasna za konzumiranje.
Izvedena reč – džiber
Sinonim:
komina
Izvor: amarilisonline, vukajlija

Ugostitelj Đoka je najlepšu vilu u Srbiji ostavio sluškinji: Zidovi čuvaju tužnu sudbiinu, da vam se smuči život
Legenda kaže da su Turci na brdu iznad varoši podigli kulu koja je, tokom Miloševe vladavine, pretvorena u tamnicu

KATARINA JE PRVO ZAVELA UJAKA, A ONDA JE ZAVRŠILA SA DRUGOM SVOG SINA: Ko je bila najfatalnija SRPKINJA?
Katarina je rođena kao zakonito dete iz Ankinog ranijeg braka sa rumunskim spahijom Aleksandrom Konstantinovićem

Šta znači kad sanjate da vam ispadaju ili se lome zubi? ŠTA kažu babe, a šta psiholozi
Bilo da sanjate da gubite jedan zub, sve ili da vam se zubi lome ili trunu, snovi o ispadanju zuba su za svakoga prava noćna mora.

UKLETI SRPSKI PRINC ĐORĐE! Srbija ga VOLELA više od KARAĐORĐA, brat ga je IZDAO, odbio je Hitlera a umro kod Tita
Princ Đorđe iz ugla koji malo ko zna u Srbiji...

Optužen da je izdao Dražu, sve muške članove porodice mu streljali: Smrt rehabilitovanog četničkog vojvode i danas je misterija
Nikola Kalabić je likvidiran i proglašen ratnim zločincem bez suđenja. Posle 8 decenija je rehabilitovan, ali jasan sud istorije o njemu još uvek nije dat.
Komentari(0)