OSTATAK KOMINE POSLE PEČENJA RAKIJE ILITI DŽIBRA U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša” (FOTO)

Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Ostatak od pečenja rakije zove se „džibra”.

OSTATAK KOMINE POSLE PEČENJA RAKIJE ILITI DŽIBRA U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša” (FOTO)
Shutterstock/Pravljenje rakije

Ostatak od pečenja rakije zove se „džibra”. U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša”

Ako je džibra od šljiva, onda je rado jedu svinje, zbog koštica.

OSTATAK KOMINE POSLE PEČENJA RAKIJE ILITI DŽIBRA U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša” (FOTO) Shutterstock/Pravljenje rakije
 

Džibra je talog, ostatak od grožđa ili drugog voća nakon ceđenja pri proizvodnji alkohola; kom, komina, ostatak, talog nakon pečenja rakije; slaba rakija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uglavnom, odnosi se na rakiju koja je još malo pa medicinski alkohol. Nema ukus, nema boju, ima miris... Koristi se isključivo za masažu. Konzumira se kad se nema za nešto bolje.

Ono što daš gostu da popije, kad ti nenajavljen dođe u goste. Upozorenje: reakcije mogu biti nepredvidive.

"Je l' bre, je l' ti ovo rakija ili petrolej?"

komina, mezga je (starosrpska reč), trop, drop

OSTATAK KOMINE POSLE PEČENJA RAKIJE ILITI DŽIBRA U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša” (FOTO) Shutterstock/Rakija
 

Reč se nalazi u Vukovom Rečniku

džȉbra , -ē , ž.  — ukiseljena kaša od šljiva i krušaka za pečenje rakije.

–   Džibra je prevrela, mogla bi se peći rakija. Rečnik govora Prošćenja

Crnotravski rečnik, R. Stojanović:

džibra ž. fig. - slaba šljivovica

Od jutro počne da cuga džibru, pa sve dokle se ne utrkolji u krevet.
džibronja m. pej. onaj koji pije džibru.

Kvo mu dadeš, toj će pie džibronja, ič ne izbira.
džibrosan,-a,-o; fig. pijan.

Dojde naćaske džibrosan, ko toj uvek što doodi.
udžibri se – svr. fig. napije se, narolja se;

Udžibril se tolko, ne mož s ezik da mrdne

OSTATAK KOMINE POSLE PEČENJA RAKIJE ILITI DŽIBRA U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša” (FOTO) Shutterstock/Rakija
 

Primeri upotrebe:

„He mógu da píjem više ni džíbŕu, a ne li prepéčenicu” M.Zlatanović, Rečnik

Nemoj da piješ tuj džibru.

Kace su se držale napolju, u dvorištu, same kace malo pokrivene nepovezanim daskama ili kukruznom šašom. Tako je i sada vrlo često. Tu se i džibra pekla. Kace su uz kuću zbog toga što je i šljivar obično bio uz kuću.

OSTATAK KOMINE POSLE PEČENJA RAKIJE ILITI DŽIBRA U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša” (FOTO) Shutterstock/Rakija
 

Zatim se skine kapak sa kazana, pa se iz kazana kopanjom izbaci džibra, ostatak od komine posle ispečene rakije. Džibra se bacala ili pored kazana ili se nosila kući i ostavljala da se njom zimi hrani stoka, koja je vrlo rado to jela.

Prilikom polaganja iz njega se najpre „kopanjom” izbaci džibra, pa se dobro opere i ostruže, ako je malo zagoreo, takvo zagorelo mesto izmaže se dobro slaninom. Zatim se napuni prevrelim šljivama ili kominom.

OSTATAK KOMINE POSLE PEČENJA RAKIJE ILITI DŽIBRA U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša” (FOTO) Shutterstock/Rakija
 

Napomena:

 Džibra je i sinonim za lošu rakiju, neprijatnog mirisa i ukusa.

Ako se talog, koji ostaje nakon pečenja rakije ponovo iskoristi za pravljenje rakije, često uz dodatak šećera, dobija se džibra  koja može biti i veoma opasna za konzumiranje.

Izvedena reč – džiber

Sinonim:
komina

Izvor: amarilisonline, vukajlija

Komentari(0)

Loading