OSTATAK KOMINE POSLE PEČENJA RAKIJE ILITI DŽIBRA U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša” (FOTO)
Ostatak od pečenja rakije zove se „džibra”.
Ostatak od pečenja rakije zove se „džibra”. U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša”
Ako je džibra od šljiva, onda je rado jedu svinje, zbog koštica.
Shutterstock/Pravljenje rakije
Džibra je talog, ostatak od grožđa ili drugog voća nakon ceđenja pri proizvodnji alkohola; kom, komina, ostatak, talog nakon pečenja rakije; slaba rakija.
Možda vas zanima:
ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.
VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Možda vas zanima:
ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.
VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Možda vas zanima:
ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.
VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Uglavnom, odnosi se na rakiju koja je još malo pa medicinski alkohol. Nema ukus, nema boju, ima miris... Koristi se isključivo za masažu. Konzumira se kad se nema za nešto bolje.
Ono što daš gostu da popije, kad ti nenajavljen dođe u goste. Upozorenje: reakcije mogu biti nepredvidive.
"Je l' bre, je l' ti ovo rakija ili petrolej?"
komina, mezga je (starosrpska reč), trop, drop
Shutterstock/Rakija
Reč se nalazi u Vukovom Rečniku
džȉbra , -ē , ž. — ukiseljena kaša od šljiva i krušaka za pečenje rakije.
– Džibra je prevrela, mogla bi se peći rakija. Rečnik govora Prošćenja
Crnotravski rečnik, R. Stojanović:
džibra ž. fig. - slaba šljivovica
Od jutro počne da cuga džibru, pa sve dokle se ne utrkolji u krevet.
džibronja m. pej. onaj koji pije džibru.
Kvo mu dadeš, toj će pie džibronja, ič ne izbira.
džibrosan,-a,-o; fig. pijan.
Dojde naćaske džibrosan, ko toj uvek što doodi.
udžibri se – svr. fig. napije se, narolja se;
Udžibril se tolko, ne mož s ezik da mrdne
Shutterstock/Rakija
Primeri upotrebe:
„He mógu da píjem više ni džíbŕu, a ne li prepéčenicu” M.Zlatanović, Rečnik
Nemoj da piješ tuj džibru.
Kace su se držale napolju, u dvorištu, same kace malo pokrivene nepovezanim daskama ili kukruznom šašom. Tako je i sada vrlo često. Tu se i džibra pekla. Kace su uz kuću zbog toga što je i šljivar obično bio uz kuću.
Shutterstock/Rakija
Zatim se skine kapak sa kazana, pa se iz kazana kopanjom izbaci džibra, ostatak od komine posle ispečene rakije. Džibra se bacala ili pored kazana ili se nosila kući i ostavljala da se njom zimi hrani stoka, koja je vrlo rado to jela.
Prilikom polaganja iz njega se najpre „kopanjom” izbaci džibra, pa se dobro opere i ostruže, ako je malo zagoreo, takvo zagorelo mesto izmaže se dobro slaninom. Zatim se napuni prevrelim šljivama ili kominom.
Shutterstock/Rakija
Napomena:
Džibra je i sinonim za lošu rakiju, neprijatnog mirisa i ukusa.
Ako se talog, koji ostaje nakon pečenja rakije ponovo iskoristi za pravljenje rakije, često uz dodatak šećera, dobija se džibra koja može biti i veoma opasna za konzumiranje.
Izvedena reč – džiber
Sinonim:
komina
Izvor: amarilisonline, vukajlija
Ovaj trik morate znati: Evo kako da vam pire krompir bude kao u restoranu, pogledajte u čemu je tajna
Verovatno ste se pitali zašto vaš domaći pokušaj često završi kao lepljiva, gusta masa, dok je u restoranu prilog lak kao pero.
Ruske domaćice ovako čuvaju zimnicu: Metoda koju su krile generacijama, provereno radi!
Jednostavan trik ruskih domaćica sprečava buđ, oksidaciju i kvarenje zimnice čak i bez podruma. Probajte već danas
Ovu čestu GREŠKU ljudi prave kada donose ŠTENE u kuću, a može izazvati veliku UZNEMIRENOST
Dovođenje šteneta u kuću može biti uzbudljivo vreme za porodicu, ali postoji jedna česta greška koju mnogi ljudi prave.
Tito bez Milke nije leteo, bila je njegova lična stjuardesa, ali i žena koja je čuvala tajne: "Stajala sam iznad Jovanke kad su je isekli nožem u avionu"
Jovanka Broz, prva dama SFRJ, provela je decenije u relativnom siromaštvu, a stjuardesa Milka Jakulić otkriva dirljive trenutke iz njenog života.
Jedan uređaj u kući svi bacamo, a on sadrži u sebi ČISTO ZLATO: Parice mogu da vam kaplju, ako znate za ovu stvar
Uprkos tome, čak 80% elektronskih otpada nikada ne stigne do strukturisanog reciklažnog sistema
Komentari(0)