OSTATAK KOMINE POSLE PEČENJA RAKIJE ILITI DŽIBRA U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša” (FOTO)
Ostatak od pečenja rakije zove se „džibra”.

Ostatak od pečenja rakije zove se „džibra”. U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša”
Ako je džibra od šljiva, onda je rado jedu svinje, zbog koštica.
Shutterstock/Pravljenje rakije
Džibra je talog, ostatak od grožđa ili drugog voća nakon ceđenja pri proizvodnji alkohola; kom, komina, ostatak, talog nakon pečenja rakije; slaba rakija.
Možda vas zanima:

VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.

TRADICIJA, ZNANJE I LJUBAV U JEDNOJ ČAŠICI Uskoro počinje 3. Šumadijski festival rakije
I ove godine planiramo da na jednodnevnoj manifestaciji okupimo proizvođače najboljih rakija iz Srbije i regiona i da privučemo pažnju javnosti i posetilaca. Tome će, nadamo se, pomoći i nova atraktivna lokacija festivala - Exclusive event center.
Možda vas zanima:

VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.

TRADICIJA, ZNANJE I LJUBAV U JEDNOJ ČAŠICI Uskoro počinje 3. Šumadijski festival rakije
I ove godine planiramo da na jednodnevnoj manifestaciji okupimo proizvođače najboljih rakija iz Srbije i regiona i da privučemo pažnju javnosti i posetilaca. Tome će, nadamo se, pomoći i nova atraktivna lokacija festivala - Exclusive event center.
Možda vas zanima:

VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.

TRADICIJA, ZNANJE I LJUBAV U JEDNOJ ČAŠICI Uskoro počinje 3. Šumadijski festival rakije
I ove godine planiramo da na jednodnevnoj manifestaciji okupimo proizvođače najboljih rakija iz Srbije i regiona i da privučemo pažnju javnosti i posetilaca. Tome će, nadamo se, pomoći i nova atraktivna lokacija festivala - Exclusive event center.
Uglavnom, odnosi se na rakiju koja je još malo pa medicinski alkohol. Nema ukus, nema boju, ima miris... Koristi se isključivo za masažu. Konzumira se kad se nema za nešto bolje.
Ono što daš gostu da popije, kad ti nenajavljen dođe u goste. Upozorenje: reakcije mogu biti nepredvidive.
"Je l' bre, je l' ti ovo rakija ili petrolej?"
komina, mezga je (starosrpska reč), trop, drop
Shutterstock/Rakija
Reč se nalazi u Vukovom Rečniku
džȉbra , -ē , ž. — ukiseljena kaša od šljiva i krušaka za pečenje rakije.
– Džibra je prevrela, mogla bi se peći rakija. Rečnik govora Prošćenja
Crnotravski rečnik, R. Stojanović:
džibra ž. fig. - slaba šljivovica
Od jutro počne da cuga džibru, pa sve dokle se ne utrkolji u krevet.
džibronja m. pej. onaj koji pije džibru.
Kvo mu dadeš, toj će pie džibronja, ič ne izbira.
džibrosan,-a,-o; fig. pijan.
Dojde naćaske džibrosan, ko toj uvek što doodi.
udžibri se – svr. fig. napije se, narolja se;
Udžibril se tolko, ne mož s ezik da mrdne
Shutterstock/Rakija
Primeri upotrebe:
„He mógu da píjem više ni džíbŕu, a ne li prepéčenicu” M.Zlatanović, Rečnik
Nemoj da piješ tuj džibru.
Kace su se držale napolju, u dvorištu, same kace malo pokrivene nepovezanim daskama ili kukruznom šašom. Tako je i sada vrlo često. Tu se i džibra pekla. Kace su uz kuću zbog toga što je i šljivar obično bio uz kuću.
Shutterstock/Rakija
Zatim se skine kapak sa kazana, pa se iz kazana kopanjom izbaci džibra, ostatak od komine posle ispečene rakije. Džibra se bacala ili pored kazana ili se nosila kući i ostavljala da se njom zimi hrani stoka, koja je vrlo rado to jela.
Prilikom polaganja iz njega se najpre „kopanjom” izbaci džibra, pa se dobro opere i ostruže, ako je malo zagoreo, takvo zagorelo mesto izmaže se dobro slaninom. Zatim se napuni prevrelim šljivama ili kominom.
Shutterstock/Rakija
Napomena:
Džibra je i sinonim za lošu rakiju, neprijatnog mirisa i ukusa.
Ako se talog, koji ostaje nakon pečenja rakije ponovo iskoristi za pravljenje rakije, često uz dodatak šećera, dobija se džibra koja može biti i veoma opasna za konzumiranje.
Izvedena reč – džiber
Sinonim:
komina
Izvor: amarilisonline, vukajlija

"Nudim svoju glavu i molim da budem streljana ja": Ženi koja je svojim životom branila Dražu, život je loše vratio
Danas, u vreme kada su informacije dostupne na svakom koraku i kada nas samo klik deli od mnogih znanja i novih svetova ipak neki velikani naše istorije i zanimljivi događaji za koje bi mnogi trebalo da znaju - ostaju skriveni.

Slavka Nešić iz Zaječara je preživela udar groma: Dete palo sa kreveta, dever se valjutao po podu, a kad sam digla glavu...
Najbolje je, kaže, zatvoriti prozore i vrata i skloniti se u ugao sobe

Bio je najbogatiji Srbin kog je venčao kralj, a skončao jezivo u crkvi: Njegova žena da bi preživela "prosila" na pijaci
Na pomen prezimena Dunđerski mnogi prvo pomisle na tragičnu ljubavnu priču Lenke i Laze Kostića.

Evo kako da se ponašate ukoliko se sretnete sa medvedom: Jedan postupak može biti koban
Brojnost populacije u samom nacionalnom parku Tara je oko 60-70 medveda, ali procena je da u Srbiji ima oko 120 jedinki

Negovala bolesnog muža, a bila ljubavnica srpskom kralju koji je pravio najveće skandale: Kad je izgustirao, zaveo njenu sestru i terao je da ostavi muža i decu
Malo ko zna da su Milan Obrenović i Dženi Džerom imali romansu koja se burno završila, te je čuveni Srbin zaveo i njenu sestru u koju je bio zaljubljen do ušiju!
Komentari(0)