DA LI ZNATE KO JE TADIJA SONDERMAJER Pilot, heroj i čovek koji je zamalo ubio Miloša Crnjanskog u dvoboju

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Kao 35-godišnji pilot zajedno sa vojnim pilotom poručnikom Leonidom Bajdakom obavio je uspešan etapni let jednomotornim tandem dvosedom avionom Potez 25, od Pariza do Bombaja, i nazad, do Beograda, od 20. aprila do 2. maja 1927. godine, preletevši 14.800 km u 13 etapa, čime su stekli nacionalnu i svetsku slavu.

DA LI ZNATE KO JE TADIJA SONDERMAJER Pilot, heroj i čovek koji je zamalo ubio Miloša Crnjanskog u dvoboju
Printscreen

Kada je izbio Prvi balkanski rat napustio je studije u Nemačkoj i prijavio se u Srpsku vojsku kao dobrovoljac, 1912. godine. Na osnovu obrazovanja, zajedno sa drugim bratom, Vladislavom, primljen je za konjičkog oficira u činu potporučnika. Iste godine, njihov otac, aktivni oficir, postavljen je za Načelnika ratnog saniteta, koji će na tom položaju ostati sticajem okolnosti sve do 1918. godine. Dok će supruga i majka, Stanislava, potpredsednica društva „Kola srpskih sestara“ biti angažovana na humanitarnom radu organizovanjem kurseva za bolničarke koji će završiti mnoge mlade devojke.

 Nakon Balkanski ratova izbija Veliki rat. Sondermajerovi su ponovo angažovani.

Posle kursa za pilota-izviđa Tadija je raspoređen u eskadrilu 2. srpske armije. Na Solunskom frontu je, pored, izviđačke službe, vežbao da sam upravlja avionom i za kratko vreme dobio zvanje vojnog pilota. Krajem novembra 1917. godine Sondermajer je obeleo od teške bolesti-malarije zbog čega je upućen na tromesečno lečenje u Francusku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Beogradu su vojni piloti i veterani iz Velikog rata osnovali Aeroklub , 22. oktobra 1921. godine, čiji je osnovni zadatak bio popularizacija kod naroda i sistematski razvoj avijacije. Za počasnog predsednika izabran je dr Arčibald Rajs, član kluba bio je i Miloš Crnjanski.

DA LI ZNATE KO JE TADIJA SONDERMAJER Pilot, heroj i čovek koji je zamalo ubio Miloša Crnjanskog u dvoboju Printscreen
 

 

 

Povela se priča koje avione treba da kupi novoosnovani Jugoslovenski aeroklub. Crnjanski , iako Srbin – je za vreme I svetskog rata bio austrougarski oficir a posle rata ostao pomalo germanofil, a Sondermajer – Nemac po ocu – Beograđanin rođenjem, srpski vojni veteran i frankofil valikog kalibra, a kako i ne bi kada je bio pilot-lovac u čuvenoj eskadrili „Rode“, nosilac legije časti!

Svađa je bila tolika da su se drugi oficiri udaljili od Crnjanskog i ućutali jer su znali da ima tešku narav i da je veoma prgav – počeo je svojom rukavicom da šamara prisutne oficire! Samo je Tadija Sondermajer mirno odstojao i prihvatio izazov. Šamaranje rukavicom značilo je – poziv na dvoboj. Drugi oficiri su se sklonili jer su znali da Crnjanski veze nema sa pištoljima i da bi sigurno poginuo, sali je Sondermajer ostao povređene časti i prihvatio izazov.

Ujutro 26 septembra 1926 godine dvoboj je otpočeo odbrojavanjem koraka. I tu je kraj priče oko koje se svi slažu. Dalje nastaju legende i prepričavanja. Po jednoj verziji, Prvi je pucao Crnjanski i naravno promašio, a Sondermajer je potom, časno pucao u Vazduh. Po drugoj, Sondermajer je odbio da puca – što je razbesnelo Crnjanskog, pa su sudije prekinule. A po trećoj Sondermajer je tri puta pokušao da puca, ali pištolj nije opalio. Jedno je jasno – Crnjanski je promašio a Sondermajer ga nije za uzvrat upucao. Istina je onakva čijoj strani ste bliži.

 

Komentari(0)

Loading