SIMBOLI MASONERIJE U BEOGRADU Gde se sve nalaze obeležja tajnog društva u srpskoj prestonici

M. M.

10:00

Zanimljivosti 0

Kada se malo bolje zagledate u fasade pojedinih zgrada u Beogradu primetite veliki broj masonskih simbola.

SIMBOLI MASONERIJE U BEOGRADU Gde se sve nalaze obeležja tajnog društva u srpskoj prestonici
Printscreen/Instagram

Za masone se vezuju mnoge priče koje su ili plod mašte ili istina koja bi mogla značiti umešanost masona u velikim istorijskim događajima. Masonerija se prvo pojavila u Škotskoj da bi se posle raširila i na kontinentalnu Evropu i Severnu Ameriku.

U Srbiji, tačnije u Petrovaradinu, prva Loža formirana je 1785. u vreme vladavine Josifa II Harsburškog, a u Beogradu je 1842. nastala loža „Ali Koč“ sa 204 člana. Od Srba koji se vezuju za masoneriju najpoznatiji su Dositej Obradović, Aleksa Nenadović, Petar Ičko, kao i kralj Aleksandar Karađorđević.

Zanimljivo je da je Beograd, od 11. do 16. septembra 1926. godine, bio domaćin međunarodnog kongresa masona pod nazivom – Manifestacija svetskog slobodnog zidarstva u korist mira. Ovim događajem predsedavao je čuveni industrijalac Đorđe Vajfert.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dosta beogradskih zdanja pored kojih danas svakodnevno prolazimo na sebi imaju simbole masona. Ovo su samo neke od njih.

Avala i Pobednik

Na mestu na kome se nekad nalazio drevni grad Žrnov podignut je spomenik neznanom junaku. Spomenik je delo poznatog vajara Ivana Meštrovića, člana masonske lože, a zanimljivo je da je spomenik u ravni sa njegovim drugim delom koje se nalazi na Kalemegdanu, sa Pobednikom. Inspiracija za Pobednika, ili Vesnika pobede kao je originalno nazvan, bio Aleksandrijski svetionik.

Shutterstock
 

 

Kapetan Mišino Zdanje

Kapetam Mišino Zdanje, danas zgrada rektorata, je originalno bila zamišljena kao dvor srpskih kneževa. Ovaj objekat, svojevremeno, bio je mesto okupljanja beogradskih masona, kojima je i sam Miša Anastasijević, najbogatiji čovek u Beogradu svog vremena, pripadao.

Na fasadi objekta, poviše prozora, smešteni su ukrasi u obiku trouglova koji formiraju Davidovu zvezdu rotiranu za 90 stepeni. Ovaj simbol zove se i Solomonov pečat, a sam Solomon za masone nosi veliku simboliku.

Poštanski muzej

Poštanski muzej je smešten u Palmotićevoj ulici. Nekada je bila zgrada ministarstva pošte, projektovao je poznati arhitekta Momir Korunović, tvorac srpsko-vizantijskog stila i istaknuti mason.

Zgrada je rakonstruisana tako da se još bolje vide šestar, visak i trougao koji dominiraju fasadom zgrade, ali i samom ogradom oko objekta.

Printscreen
 

 

Tehnički fakultet

Veličanstvena zgrada u kojoj se nalaze čak tri fakulteta beogradskog univerziteta ukrašena je brojnim masonskim simbolima. Zgrada je napravljena u periodu 1925. do 1930. godine u „zlatno vreme“ srpske i jugoslovenske masonerije.

Ako samo „bacite“ pogled na ovu zgradu, videćete šestare, zvezde i trouglove na fasadi koji svedoče o masonskoj umešanosti.

Printscreen
 

 

 

 

Komentari(0)

Loading