VUK BRANKOVIĆ NIJE BIO IZDAJNIK Do smrti je pružao otpor Turcima, umro u najvećim mukama (VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Mit o izdaji Vuka Brankovića živi već nekoliko vekova u našoj tradiciji i kao takav se prenosi sa generaciju na generaciju koje ga nepromišljeno prihvataju.

VUK BRANKOVIĆ NIJE BIO IZDAJNIK Do smrti je pružao otpor Turcima, umro u najvećim mukama (VIDEO)
Shutterstock

Na Božiju sreću, čini nam se da je poslednjih godina zabluda sve manja, a da generacije po prvi put odrastaju u većinski prihvaćenom stavu da je Vuk Branković srpski heroj. ⁣


Istina o životu Vuka Brankovića za vreme i nakon Kosovske bitke može da se svede u sledećim crtama: Jedan je od malobrojnih srpskih vojskovođa koji se odazvao pozivu i stao u bedem odbrane nadmoćnom osmanskom protivniku. Uprkos snažnom otporu preživeo je bitku. Posle bitke je nastavio da pruža otpor Turcima. Čak je pružao otpor sultanu Bajazitu I, kada su se i Lazarevići potčinili Osmanlijama, tada je dodatno proširio svoju oblast. Tek nakon 1392. i pada Skoplja postaje vazal ali i tada nastavlja da se bori. ⁣

Eskalacija otpora turskom okupatoru biva 1395. kada se oglušava o turski poziv i odbija da se s njima bori u Seru. Tada se i ne pojavljuje na skupu vazala i ulazi u otvoreni rat sa čitavom imperijom. Ubrzo zatim lično sultan šalje desetostruko nadmoćniju vojnu silu i pokorava svu zemlju u posedu Vuka. Tom prilikom je pobijen veliki deo preživelih srpskih vitezova koji su preživeli Kosovsku bitku, dok je Vuk zarobljen i odveden u tamnicu. Turci su ga svakodnevno izlagali najvećim mukama, kojim se veliki srpski heroj opirao sve do 6. oktobra 1397. kada je podlegao junačkim ranama i preselio se u večnost.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

O izdaji Vuka Brankovića ne govore neposredni istorijski izvori, a o njoj prvi put piše Mavro Orbini puna dva i po veka posle Kosovskog boja!

Pa ipak, o izdaji na Kosovu se pričalo. Tako je Konstantin Mihailović iz Ostrovice zapisao da su se uz Lazara neki verno i junački borili, a drugi „gledali kroz prste“.

Iako o Kosovskoj bici ima premalo pouzdanih istorijskih izvora, ovoliko se zna: Ona se odigravala u oblasti koja je bila pod upravom Vuka Brankovića i on je u njoj komandovao desnim krilom srpske vojske.

Vuk se borio i posle bitke

Posle bitke, naslednici kneza Lazara su priznali vrhovnu vlast sultana Bajazita, dok je upravo Vuk Branković nastavio da se odupire Osmanlijama i čuva nezavisnost svoje oblasti. Kako u tome nije uspeo, krajem 1392. godine i sam je postao vazal, ali je i tako stalno pokušavao da nastavi borbu. Zbog toga je 1396. godine odveden u tursko zarobljeništvo, gde je i umro 1397. godine.

Ko je Vlatko Vuković

Ipak, postojao je još jedan onovremeni velikaš sličnog imena! Naime, za vreme Kosovskog boja bosanski vojvoda Vlatko Vuković komandovao je levim krilom srpskih snaga. Nakon početnih uspeha, on se sa svojom vojskom povukao sa Kosova i vratio u Bosnu šaljući stranim silama vest o velikoj hrišćanskoj pobedi.

U istoriji Mavra Orbina se pominje bekstvo bosanskog vojvode Vlatka Vukovića, a slično nalazimo i kod Mihaila Dinića u delu „Dukin prevodilac o boju na Kosovu“, kada kaže da „mada prevodilac ne govori o Vlatku Vukoviću već o Vlatku Vlađeviću pomišljalo se da je u zameni imena Vuk i prezimena Vuković zametak vezivanja kosovske izdaje za Vuka Brankovića” – zaključuje Aleksandar Tešić.

I Sonja Petrović u radu „Folklorna predanja i kazivanja u izvorima i diskursu na primerima tradicije o prokletstu roda“ iz 2008. godine, kaže da je na osnovu sličnosti imena i prenošenja ubikacija, Ljubomir Kovačević naveo mogućnost zamene ili fuzije imena Vuka Brankovića: vojvoda Vlatko Vuković, Vuk Lazarević.

Tako je „najozbiljniji pomagač Lazarev na Kosovu postao izdajnik u narodnoj tradiciji i pesmi“. Da je Ljubomir Kovačević solidno postavio trajektorije tradicije, dokazuje i činjenica da one čvrsto stoje i sto dva­deset godina pošto je objavljena njegova studija.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading