NAJZNAČAJNIJA BITKA DRUGOG SRPSKOG USTANKA Mesto na kome su Srbi poterali daleko nadmoćnijeg neprijatelja

M. M.

11:00

Zanimljivosti 0

Smatra se najznačajnijom bitkom u Drugom srpskom ustanku. Bila je veliko moralno osnaženje narodu, ulila je ljudima samopouzdanje i podigla Srbe masovno na oružje.

NAJZNAČAJNIJA BITKA DRUGOG SRPSKOG USTANKA Mesto na kome su Srbi poterali daleko nadmoćnijeg neprijatelja
Printscreen

Bitka na Ljubiću ili Boj na Ljubiću se odigrala 8. maja/6. juna 1815. godine, u toku Drugog srpskog ustanka.

Odvijala se na brdu Ljubić, 4 kilometra severoistočno od Čačka, između Srba i Turaka.

Prvi šanac sa Jovanom Dobrčom i Gružanima je odoleo Turskim napadima. Turci su ovaj šanac zaobišli u velikom luku i napali sa boka i leđa šanac sa Valjevcima i Rudničanima. Posada ovog šanca se poplašila i krenula da beži ka Ljubićkom brdu, dok je jedan deo njih pokušao da se domogne Rajićevog šanca. U opštem metežu su srušili obe ograde Rajićevog šanca i napravili pometnju među Rajićevim tobdžijama i pešacima.

Videvši da će šanac da padne u turske ruke, mnogi ustanici su ga napustili, tako da je na kraju ostao samo Tanasko Rajić, koji je odbio da preda topove. On je uputio reči ustnicima:„Ta stan'te braćo, ako Boga znate! Što ste se tako preplašili! Ta i iz Turaka teče krv, kao i iz nas. Zar ostavljate topove, a ne znate kako smo ih želeli i za njima uzdisali.”

Potom se popeo se na top, sa kuburom u jednoj, a jataganom u drugoj ruci, sa rečima: „Ovih topova ne ostavljam, dok me Turci svega ne iseku.” Pošto su Turci nagrnuli na njega, uspeo je da ubije par njih, pre nego što su ga oborili i isekli jataganima. Junačka pogibija Tanaska Rajića je opevana je u narodnoj pesmi stihovima: „Od sto rana od sto jatagana pade Rajić junak od megdana."

Spomenik Tanasku Rajiću koji brani topove, u centru Stragara

Videvši šta se dešava oko šančeva, Miloš je naredio Drinčiću da sa konjicom njih dvojica zajedno, napadnu Turke u polju kraj Morave. Miloš i Drinčić su se sjurili u polje, na kome je nastala opšta klanica.

U spomen na pobedu u ovoj bici knez Miloš je podigao i Crkvu Svetog Save na Savincu 1819. godine, koja je postala grobna crkva porodice Vukomanović.

NAJZNAČAJNIJA BITKA DRUGOG SRPSKOG USTANKA Mesto na kome su Srbi poterali daleko nadmoćnijeg neprijatelja Printscreen
 

 

 

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading