NJEGOVO IME BILO JE ZABRANJENO Učitelj pod kišom metaka 1944. godine uspeo da deminira ovaj most u Beogradu i poremeti planove Nemcima

J. K.

14:14

Zanimljivosti 0

Duh slobode osetio se u vazduhu tog oktobra 1944. godine.

NJEGOVO IME BILO JE ZABRANJENO Učitelj pod kišom metaka 1944. godine uspeo da deminira ovaj most u Beogradu i poremeti planove Nemcima
Printscreen

 

Miladin Mišo Zarić rođen je 1889. godine, u selu pored Kosjerića. Posle završenog osnovnog školovanja, napušta Zlatibor i upisuje Bogoslovski fakultet u Prizrenu. Studije bogoslovije nije završio zbog neslaganja za profesorima. U to vreme izbijaju Balkanski ratovi u kojima učestvuje kao rezervni oficir.

Svoju vojničku karijeru nastaviće i u Prvom svetskom ratu, kada sa srpskom vojskom prolazi Albansku golgotu. Za svoje zasluge i iskazanu hrabrost u ratovima na svojim grudima ponosno je nosio zlatni i srebrni Orden za hrabrost Miloš Obilić, Krst kralja Petra prvog i Albansku spomenicu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Između dva rata, zaposlio se u prosveti. Kao učitelj radio je u Kovilju i Užicu, a zatim je bio upravnik škole u rodnom Kosjeriću. Drugi svetski rat dočekao je u Beogradu, gde je radko kao učitelj u Osnovnoj školi „Janko Veselinović“ na Dorćolu.

NJEGOVO IME BILO JE ZABRANJENO Učitelj pod kišom metaka 1944. godine uspeo da deminira ovaj most u Beogradu i poremeti planove Nemcima Printscreen
 

Njegovo ime nije smelo da se pomene ni u serijalu „Povratak otpisanih“, a ovaj veliki čovek i heroj je zbog ideoloških zabluda gurnuti u zaborav.

 

Oktobra 1944. godine jugoslovenske i crvenoarmejske snage zatvarale su krug oko Beograda. U bombardovanjima i miniraju  prethodnih godina stradali su gotovo svi mostovi na Savi koji povezivali centralnu Srbiju sa Sremom. Jedini preostali bio je Stari savski most u Beogradu. Suočeni sa izvesnim porazom, Nemci su tih poslednjih dana oktobra više puta pokušali da izvrše miniranje mosta, ali bezuspešno.

U jutro 20. oktobra, dok su prve oslobodilačke jedinice oslobađale ulicu po ulicu Beograda, sve to je sa svog prozora u Karađorđevoj ulici 69 posmatrao Miladin Zarić. Nekoliko dana pre oslobođenja primetio je neobičnu aktivnost oko mosta. Setio se Zarić svog vojevanja u ratovima i kako je onomad deminirao most na reci Šemici kod Bitolja. Naslutio je da je most miniran i spreman za dizanje u vazduh. Ostalo mu je samo da sačeka pravi trenutak.

NJEGOVO IME BILO JE ZABRANJENO Učitelj pod kišom metaka 1944. godine uspeo da deminira ovaj most u Beogradu i poremeti planove Nemcima Shutterstock
 

 

Kada su poslenje okupatorske jedinice počele da se približavaju mostu, znao je šta se sprema. Pod kišom metaka i granata izašao je iz stana, pretrčao ulicu, gotovo neopaženo se provukao do mosta i presekao provodnike, ugasivši tako već upaljene fitilje koji su goreli da podignu Savski most u vazduh.

Pukom srećom i vođen Božijom rukom, nije ubijen, a njegova porodica mogla je dugi niz godina da prepričava podvig svog voljenog ukućanina.

Beograd je oslobođen tog 20. oktobra, nakon 1.287 dana nemačke okupacije.

 

Komentari(0)

Loading