NEKADA OMILJENO IZLETIŠTE BEOGRAĐANA Ko je Toša i kako je nastao njegov bunar

M. M.

10:00

Zanimljivosti 0

Nekada je to sve bio močvarni teren koji je razdvajao Zemun od okolnih sela. Naselje je neugledno i nije se mnogo razlokovala od beogradske Jatagan male.

NEKADA OMILJENO IZLETIŠTE BEOGRAĐANA Ko je Toša i kako je nastao njegov bunar
Shutterstock

Zemunci su ovu ulicu zvali „Put za Bežaniju“, a ovaj se dalje nastavljao na „Bežanijski put“. Naziv je postojao sve dok bogati zemunski trgovac Teodor Toša Apostolović nije napravio bunar pored puta.

Da bi izlečio oči i vratio vid, Toša je zakotrljao bure sa vrha Bežanijske kose i na mestu gde se ono zaustavilo iskopao bunar. Prema predanju bure se zaustavilo negde oko Studentskog grada, voda u njemu je bila lekovita i Toša je progledao.

Vrlo brzo posle toga, mesto je postalo omiljeno izletište i mesto okupljanja ljudi, pa je tako i dobilo naziv „Tošin bunar“. Toša je na padinama lesni zaravni imao vinograde. To zemljište je posle smrti zaveštao crkvi. Pored bunara sa đermom se nalazila kafana istog imena, „Tošin bunar”.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ne zna se od kada tačno cela ulica zvanično nosi naziv Tošin bunar, ali se veruje da je to bilo još za Tošinog života, dakle pre 1810. godine. Od onda, pa do sada, ulica je samo jednom promenila ime, tokom Drugog svetskog rata Nemci su je zvali Geringova.

Tošin bunar je još dugo postojao i stariji Zemunci pamte da se kraj tog bunara dugo održavao prvomajski uranak. Bunar je zakopan nakon Drugog svetskog rata.

 

Komentari(0)

Loading