SRPSKA PRINCEZA ZA KOJU NISTE ČULI Ostala je upamćena kao jedna od prvih žena osvajačica olimpijskih medalja!

J. K.

18:00

Zanimljivosti 0

Na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine prvi put se pojavio golf kao disciplina, da bi već nakon sledeće Olimpijade bio isključen. Igre u Parizu za nas su zanimljive zbog činjenice da je jedna od osvajačica medalja bila i dama koja će kasnije postati srpska kneginja.

SRPSKA PRINCEZA ZA KOJU NISTE ČULI Ostala je upamćena kao jedna od prvih žena osvajačica olimpijskih medalja!
Shutterstock

 

Pre nego što se dotaknemo ove priče treba pomenuti da je vožd Karađorđe imao dvojicu sinova –Aleksu i Aleksandra. Mlađi Aleksandar je postao knez i svi kasniji vladari iz dinastije Karađorđević njegovi su potomci.

Stariji Aleksa otišao je za Rusiju i tamo postao gardijski poručnik u ruskoj vojsci. Ima je sina jedinca koji se zvao Đorđe. Kapetan Miša Anastasijević je za njega udao svoju ćerku Saru.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon svrgavanja kneza Aleksandra na srpski tron dolaze Obrenovići, a Đorđe i Sara sele se u Pariz. Iz tog braka rođena su dvojica sinova – Aleksa i Božidar.

Upravo Aleksa je bio oženjen Amerikankom Darijom Prat – osvajačicom bronzane medalje u golfu za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država.

Rođena je kao Abigejl Penkhurst, ali su je svi zvali Ebi. Od rane mladosti se kretala po visokom društvu i zna se da je pre braka sa Aleksom bila dva puta udavana.

SRPSKA PRINCEZA ZA KOJU NISTE ČULI Ostala je upamćena kao jedna od prvih žena osvajačica olimpijskih medalja! Printscreen
 

Njen prvi muž Part i ona bili su članovi golf kluba Dinard u Francuskoj i pozvani su da učestvuju na Olimpijadi za tim Amerike. Prat nije prošao kvalifikacije, ali je Ebi završila kao treća u ženskoj konkurenciji upisavši se tako u istoriju kao jedna od prvih žena osvajačica olimpijskih medalja (Olimpijske igre u Parizu bile su prve na kojima su se takmičile žene).

“Lepa Ebi” kako su je često nazivali novinari 11. juna 1913. godine udala se za srpskog princa Aleksu Karađorđevića uzevši ime Darija kao svoje kraljevsko.

Sa Darijom se venčao u Parizu bez obzira na veliko protivljenje svoje majke koja za snahu nije želela Amerikanku, pa još 2 puta udavanu. Međutim, Darija je bila veoma bogata i spekulisalo se da je u brak donela bogatstvo dovoljno da otpiše sve Aleksine dugove nastale nakon što je potrošio očev novac.

Tokom Prvog svetskog rata Aleksa i Darija došli su u Srbiju kako bi pomogli zemlji. On je služio kao predsednik Crvenog krsta Srbije, a ona je vodila jednu bolnicu. Nakon pada ratne prestonice Niša, oboje su učestvovali u povlačenju preko Albanije o čemu je Darija kasnije objavila i knjigu.

 

(Izvor: Istorijskizabavnik.rs)

Komentari(0)

Loading