NAJGENIJALNIJI SRPSKI MINISTAR Nije bilo obrazovanijeg od njega, svi su ga se bojali a on se plašio samo jedne neverovatne stvari!

J. K.

17:00

Zanimljivosti 0

Gligorije Giga Geršić spada u sam vrh srpske prosvete i srpskih intelektualaca.

NAJGENIJALNIJI SRPSKI MINISTAR Nije bilo obrazovanijeg od njega, svi su ga se bojali a on se plašio samo jedne neverovatne stvari!
Printscreen

 

Gligorije Giga Geršić rođen u Beloj Crkvi 1842. od malih nogu je učio, radio i zarađivao svoj novac. Bio je najbolji đak i kao takav odlazi da studira pravo u Beču, a kasnije u Pešti. Bio je briljantan student, najbolji i najperspektivniji u svakom pogledu.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sa 24. godina već je bio profesor Rimskog prava na Visokoj školi koja će 1905. prerasti u beogradski Univerzitet.

Ono što je jako zanimljivo za ovog intelektualca jeste da je bio poznat po kašnjenju, pa mu je direktor davao lažni raspored gde uvek ima prvi čas i Giga bi taman dolazio na vreme – na drugi čas.

Ostalo je zabeleženo i to da se profesor Giga užasno plašio – promaje! Zato su, kad bi on imao predavanja, u celoj školi svi prozori morali da budu zatvoreni.

Bio je boem, noći je provodio u kafanima, ali je vrlo malo pio. Porok mu je bio kartanje.

U hotelu „Grand“ jednom je zaseo u 22 časa i kartalo se do 9 sati narednog jutra. Tada je od stola ustao jedan od igrača, neki mladić i rekao da ide na ispit.

Kod kog polažete – pitao ga je Giga.

Kod Vas – odgovorio je mladić.

Sedu tu i odgovaraj –  uzvratio je professor i odmah počeo da ispituje.

Poročni student bio je niko drugi do Mijat Mijatović, kasnije slavni pevač koji je prvi snimio ploču sa starim srpskim pesmama.

 

Bio blizak liberalima, ali je onda promenio stranu i bio jedan od osnivača Radikalne stranke.

Gligorije se zbližio sa kraljem Milanom Obrenovićem. Često su provodili sate u razgovoru, a monarh je znao da profesoru priča o državnim poslovima, ka oi problemima koje ima sa suprugom, kraljicom Natalijom, i sinom Aleksandrom.

Jednom je tako odbio poziv kralja da ostane na ručku, jer mu je žena spremila omiljene punjene tikvice.

Geršić je međunarodno pravo imao u malom prstu i u nekoliko navrata krajem 19. veka je bio ministar pravde.

Kada je dopao zatvora zbog pesme “Dva rabaBranislav Nušić, budući slavni srpski pisac, njemu je poslao pismo iz zatvora. Znajući da će pismo biti pročitano Nušić je u njemu Gligorija oslovljavao kao “ujaka”.

Preplašeni upravnik je odmah pustio budućeg slavnog komediografa užasnut mogućnošću da u zatvoru drži sestrića ministra pravde.

Giga je odmah prepoznao genijalnost mladića i poslao ga je za konzula u Makedoniju, a onda i na Kosovo i Metohiju. Do kraja života ga je zvao “sestriću”.

Komentari(0)

Loading