PRVI OSLOBOĐENI GRAD OD NACISTA U POROBLJENOJ EVROPI U ovom srpskom mestu nalazili su se i prvi nemački zarobljenici

J. K.

19:00

Zanimljivosti 1

Odredi Jugoslovenske vojske u Otadžbini pod komandom potpukovnika Veselina Misite oslobodile su Loznicu.

PRVI OSLOBOĐENI GRAD OD NACISTA U POROBLJENOJ EVROPI U ovom srpskom mestu nalazili su se i prvi nemački zarobljenici
Printscreen

 

Bitka za Loznicu se odigrala 31. avgusta 1941. godine između snaga Jugoslovenske vojske u Otadžbini i Nemaca u Drugom svetskom ratu. Napad četnika na Nemce u Loznici usledio je odmah posle nemačkog odbijanja da se predaju.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tokom ovih borbi poginuo je četnički komandant potpukovnik Veselin Misita, koji je predvodio napad. Posle jednodnevne borbe, Nemci su bili prinuđeni na predaju, vojnici JVuO su zarobili 93 vojnika, koji su bili prvi nemački zarobljenici u okupiranoj Evropi.

Napad na Nemce u Loznici označio je početak oružanog ustanka srpskog naroda protiv okupatora u Srbiji. Ustanakom srpskog naroda protiv okupatora, otpočele su prve četničke akcije prema Nemcima sa onesposobljavanjem i zatvaranjem glavnih puteva koji vode iz Šapca i Valjeva prema unutrašnjosti Podrinja.

 

Posle oslobođenja Loznice, usledio je četnički napad na Nemce u Banji Koviljači, rudniku Zajači, selu Zavlaci i Krupnju, koji su naterani na povlačenje. Oslobođeno je celo srednje Podrinje, a srpske ustaničke akcije protiv Nemaca proširuju se u narednom periodu na Šumadiju, Mačvu i dolinu Zapadne Morave.

 

Komentari(1)

Loading
Sremac

12.04.2022 01:20

Misita, skoro namerno prikrivani heroj i junak.