UČESNIK SVIH BITAKA SRPSKE VOJSKE Rekorder po broju dobijenih odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije

J. K.

11:11

Zanimljivosti 0

Njegovo ime je Blagoje Krušić iz Dabinovca kod Kuršumlije.

UČESNIK SVIH BITAKA SRPSKE VOJSKE Rekorder po broju dobijenih odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije
Printscreen

 

Sa svojih 15 ratnih odlikovanja, ovaj čovek je jedan od najodlikovanijih srpskih vojnika u istoriji i najodlikovaniji junak i vitez legeldarnog "gvozdenog puka" (Drugog pešadijskog puka "Knjaz Mihajlo" Moravske divizije) kome je lično glavnokomandujući srpske vojske kralj Aleksandar Karađorđević, u prisustvu vojvode Živojina Mišića, sa svojih grudi skinuo i predao Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

Blagoja su mučki ubili pripadnici komunističke tajne policije OZN-e, na čelu sa austrougarskim kaplarom Josipom Brozom Titom iz Kumrovca, 1944. godine, tako da njegovi zemni ostaci ni dan danas nisu pronađeni.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

UČESNIK SVIH BITAKA SRPSKE VOJSKE Rekorder po broju dobijenih odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije Printscreen/Facebook

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Blagoje Krušić, jedan je od rekordera po broju dobijenih odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije. Učesnik je svih bitaka srpske vojske u oba Balkanska, i Prvom svetskom ratu.

Blagoje potiče iz Stare Hercegovine, gde se rodio u selu Prigradini, u plemenu Banjani kod Nikšića 1880. godine. Kada je Kraljevina Srbija, nakon Berlinskog kongresa, dobila prširenje na četiri okruga (niški, pirotski, toplički i vranjski) otvorila se mogućnost da se na području topličkog okruga dosele porodice na ispražnjenu bivšu tursku spahijsku zemlju. Tako se mali Blagoje sa porodicom 1889. godine doseljava u Dabinovac kod Kuršumlije.

Još pre početka Balkanskih ratova, Blagoje se kao dobrovoljac priključuje čuvenom odredu vojvode Voje Tankosića, i tu stiče obuku i ogromno vojno iskustvo četujući po Staroj Srbiji u borbama sa Turcima, Bugarima i albanskim bašibozukom (neregularne vojne kaznene jedinice turske vojske). Šest godina je četovao kod vojvode Tankosića, pre izbijanja Balkanskih ratova.

Od početka Balkanskih ratova, vidimo Blagoja u Drugom pešadijskom „gvozdenom“ puku „Knjaz Mihajlo“, koji dolazi sa njegovog regrutnog područja, iz Toplice. Blagoje je učesnik svih bitaka od Kumanovske, Bitoljske, pa kasnije Bregalničke itd. i u Prvom svetskom ratu, Cerske, Drinske, Kolubarske, povlačenja preko Albanije, Solunskog fronta, Kajmakčalana, probijanja Solunskog fronta itd.

Kada je čuo za jedan od mnogih Blagojevih podviga na frontu, u martu 1917. godine, na položaju kod Crne Reke, kralj Aleksandar Karađorđević je rešio da lično obiđe Blagoja Krušića na prvoj liniji fronta. U prisustvu vojvode Živojina Mišića, kralj je sa svojih grudi skinuo Karađorđevu zvezdu i dao je Blagoju Krušiću, dok mu je takođe prisutni francuski general Giome uručio najvišu francusku vojnu medalju „military“.

Kasnije je Blagoje takođe dobio i ostala najveća ratna odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije—između ostalih, srebrnu i zlatnu medalju za hrabrost, ruski Georgijevski krst, dve medalje Obilića, francuski orden Legije časti i sve četiri spomenice iz ratova 1912-1918, među kojima i „Albanska“. Uz svoje mnogobrojne ratne ordene i medalje, Blagoje je nosio i 5 teških rana iz svojih bitaka.

Nakon oslobođenja 1918. godine i 12-ogodišnjeg četovanja i ratovanja, Blagoje se vraća u svoje selo, a kasnije poslom odlazi za Kruševac, a zatim za Niš. Između dva rata, radio je kao žandarmerijski narednik i kasnije kao uspešan privatni preduzetnik, a bio je aktivan i u udruženjima srpskih ratnika.

Pošto je lično poznavao Dražu Mihailovića sa Solunskog fronta, po izbijanju Drugog svetskog rata, Blagoje se opet stavlja na raspolaganje svojoj vojsci i svom ratnom drugu Draži Mihailoviću i aktivno učestvuje u pomaganju Jugoslovenske vojske i Ravnogorskom pokretu.

U jesen 1944. godine, u Gornjoj Toponici kod Niša, Blagoja zarobljavaju Titovi partizani i predaju Titovoj tajnoj policiji OZN-i, čiji pripadnici ga streljaju kao „neprijatelja“ nove narodne vlasti i agenta Ravnogorskog pokreta i Draže Mihailovića. Njegove kosti do dana današnjeg nisu pronađene.

Niški okružni sud rehabilitovao ga je 13. jula 2007. godine i to je bila jedna od prvih rehabilitacija u Srbiji.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading