PRIČA JEDNOG ČAČANINA IZ VELIKOG RATA: Bogosave Ćirkoviću, govorim sebi, čuvaj svaki dinar, zlu ne trebalo. Od kuće si poneo 32 dinara, to ti može trajati dugo.
Dok nisam pozvan u vojsku, mislio sam da je iza moje Gornje Gorevnice kraj sveta.
Dok nisam pozvan u vojsku, mislio sam da je iza moje Gornje Gorevnice kraj sveta.
Majke i sestre onih koji su otišli da brane otadžbinu u Velikom ratu danonoćno su se molile za njihovo spasenje, a kao svedok ove dirljive borbe koja se odvijala daleko iza fronta danas je ostalo jedno pismo…
Jedna stvar spasiće nas propasti po predanju Tarabića!
Jedan deo Prvog svetskog rata na Solunskom frontu je provela i Stela Majls Franklin koja će kasnije postati jedna od najpoznatijih književnica u Australiji.
Potresne ratne godine od početka Balkanskih ratova pa tokom celog Prvog svetskog rata donele su Srbiji puno stradanja, ali i neverovatnih podviga koji će se pamtiti još dugo.
Odredi Jugoslovenske vojske u Otadžbini pod komandom potpukovnika Veselina Misite oslobodile su Loznicu.
Njegova ratna sudbina je jedinstvena u svetu i zaslužio je da ga se današnje generacije sećaju.