GIZDANJE MLADE Najvažniji deo srpskog nevestinskog nakita tokom celog 19. i početka 20. veka je bio ukras za glavu ili oglavlje (VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

"Ono što ljudi na se i na odelo meću, da bude lepše, zove se nakit ili gizdanje."

GIZDANJE MLADE Najvažniji deo srpskog nevestinskog nakita tokom celog 19. i početka 20. veka je bio ukras za glavu ili oglavlje (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Pored uloge da ulepša samu narodnu nošnju, nakit je jasno oslikavao bogatstvo kuće iz koje devojka potiče. Najvažniji deo srpskog nevestinskog nakita tokom celog 19. i početka 20. veka je bio ukras za glavu ili oglavlje.

 

Stupanje u bračnu zajednicu je veoma bitan momenat u životu svakog pojedinca. Za ženu se taj prelaz iz jednog u drugi period života odvijao u takozvane tri faze.

Prva faza je započinjala kada devojka odluči da je spremna za udaju i da čeka prosce. Tada ona na sebi nosi najlepši nakit koji ima, kiti se cvećem i oblači lepše od drugih devojaka. Taj period traje sve do same ceremonije stupanja u bračnu zajednicu.

Druga faza je period od same udaje do rođenja prvog deteta. Pri činu venčanja, nevesta nosi nakit koji je nosila kao devojka, ali je bivao ukrašeniji dodatnim detaljima. Prve godine nakon venčanja oglavlje su činili veliki venci ukrašeni cvećem, a nakon toga su se venci postepeno smanjivali i bili manje okićeni.

Treća faza započinje rođenjem prvog deteta. Tada nevesta skida deo nakita sa oglavlja, čime obaveštava zajednicu da se odvaja od dotadašnje uloge. Oglavlje koje tada nosi se zove "podsmilje" koje ima izgled omanjeg venca, blago ukrašenog cvećem. Period između druge i treće faze nije bio vremenski ograničen.

 

 

Krajem 19. i početkom 20. veka, venčana kapa postaje fes, ves ili vesić.
Fes je bio sašiven od crvene čoje. Preko fesa se nosila tanka svilenkasta crvena marama (duvak) koja je pokrivala lice, glavu i leđa neveste. Kako bi nepomično stajao na glavi fes je bilo neophodno pričvrstiti. To se činilo iglama koje su bile posebno ukrašene. Mlade koje su dolazile iz imućnije porodice u tu svrhu koristile su pozlaćenu iglu u obliku hrastovog lista koja se nazivala "čelenka".

BONUS VIDEO:

Izvor: putopija

Komentari(0)

Loading