"MARŠ NA DRINU" JE DECENIJAMA BIO ZABORAVLJEN Čuveni srpski nobelovac Ivo Andrić jednim potezom uspeo je da promeni sve, pesma se čula po celoj Evropi!

J. K.

20:11

Zanimljivosti 0

"Marš na Drinu" kompozicija uz koju su mnogi srpski vojnici marširali, predstavlja simbol slobode i hrabrosti našeg naroda, ali i diku kao pravo svetsko umetničko delo.

"MARŠ NA DRINU" JE DECENIJAMA BIO ZABORAVLJEN Čuveni srpski nobelovac Ivo Andrić jednim potezom uspeo je da promeni sve, pesma se čula po celoj Evropi!
Printscreen

 

“Marš na Drinu” komponovao je Stanislav Binički u čast pobede srpske vojske nad austrougarskom na Ceru 1914. Smatra se da je ovaj najpoznatiji srpski marš Binički posvetio pukovniku Milivoju Stojanoviću Brki, komandantu čuvenog Gvozdenog puka, koji je poginuo u Bici na Ceru.

Pesma je ubrzo postala simbol hrabrosti celog srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Kompozitor je sa vojskom i narodom prošao Albansku golgotu i odmah po dolasku na Krf, uz pomoć saveznika, obnovio vojni orkestar i počeo da organizuje koncerte. “Marš na Drinu” bio je obavezan deo repertoara.

“Marš na Drinu” je sve do sredine 20. veka bio praktično zaboravljen. A onda je Ivo Andrić sve promenio…

Čuvena kompozicija je dospela čak i do Švedske

Kada je naš veliki književnik 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, na dodelu ovog najvišeg priznanja je u Švedsku sa sobom poneo i ploču sa kompozicijom “Marš na Drinu”.

Delo je izazvalo veliku pažnju tamošnje javnosti i zapravo su Šveđani bili ti koji su najzaslužniji za popularnost koju ova srpska kompozicija danas uživa. Jedan gitarista je 1963. godine prvi objavio snimak sa pesmom, usledila su druga interesovanja, a 1964. snimljen je i čuveni film Žike Mitrovića Marš na Drinu”.

Usledile su i brojne svetske obrade. Godine 1966. holandska grupa “The Spotnicks” snimila je svoju verziju kompozicije “Na Drinu”, iste godine marš je obradila i britanska grupa “The Shadows”, a 1968. isto je uradio i nemački muzičar Džejms Last. Od domaćih muzičara, obradu pesme je obradila grupa Smak 1982. kao i Branimir Štulić.

(Izvor: istorijskizabavnik

Komentari(0)

Loading