DA LI ZNATE ŠTA SU TAKOVSKI GRMOVI Mesto sa koga je Miloš Obrenović poveo Srbe u konačno oslobođenje od Turaka

M. M.

12:00

Zanimljivosti 0

Takovski grm je staro stablo hrasta lužnjaka pod kojim je na Cveti 1815. godine Miloš Obrenović objavio početak borbe protiv turske vlasti i početak Drugog srpskog ustanka. Reč je o jednom od simbola sećanja na događaje vezane za konačno oslobađanje od Turaka i stvaranje srpske države. Stabla hrasta se nalaze u okviru spomen-kompleksa Drugi srpski ustanak u Takovu, na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

DA LI ZNATE ŠTA SU TAKOVSKI GRMOVI Mesto sa koga je Miloš Obrenović poveo Srbe u konačno oslobođenje od Turaka
Printscreen

Vladari iz porodice Obrenović su se u toj meri sa poštovanjem odnosili prema Takovskom grmu da su ga smatrali dinastijskom relikvijom. Pored toga, prvo srpsko novovekovno odlikovanje je nazvano upravo po ovom spomeniku prirode. Stablo grma je bilo visoko 23 metra, sa pet velikih grana i prečnikom stabla od preko 3,5 metra i obima krošnje od 9 metara.

Grm je počeo da propada, što je narodna tradicija vezala za propast dinastije Obrenović. Najveća se grana odlomila 1860. godine najavljujući smrt kneza Miloša, manja 1868. godine kada je ubijen knez Mihailo, a 1901. godine oluja je iščupala stablo, najavljujući skori slom dinastije.

Ostaci ovog prvog grma se čuvaju u Muzeju Drugog srpskog ustanka (na osnovu poklona od Crkvene opštine Gornji Milanovac 1994. godine), u Crkvi Svete Trojice u Gornjem Milanovcu i na Šumarskom fakultetu u Beogradu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Pionirskom parku (ranije Dvorskom parku) raste grm hrasta lužnjaka, koji je potomak starog takovskog grma. Žireve starog takovskog grma je u Šapcu 1889. godine posadila Katarina P. Kurtović. Niklo je pet mladica, a jedna od njih je odatle krajem 19. veka presađena u tada Dvorski park, gde i danas raste.

 

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

Zanimljivosti

10:00

20 april, 2024

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

Komentari(0)

Loading