PRVI TELEFONSKI RAZGOVOR U SRBIJI Kako je sujeverje dovelo do toga da jedan broj pripadne klanici?!

Lepote Srbije

10:00

Zanimljivosti 0

Srbija je dobila prvu „telefonsku stanicu“ pre 139 godina, 15. marta 1883. godine, sedam godina pošto je izumljen telefon.

PRVI TELEFONSKI RAZGOVOR U SRBIJI Kako je sujeverje dovelo do toga da jedan broj pripadne klanici?!
ilustracija

Prvi telefonski razgovor u Srbiji vodili su ministar vojni i kapetan palilulske žandarmerijske stanice. Koncesiju za uvođenje telefona u Srbiji 1882. godine dobio je Panta Mihajlović (http://bit.ly/2mrWs95), prijatelj Nikole Tesle (http://bit.ly/29zM5O6).

Sledeća telefonska veza u Srbiji bila je uspostavljena između Beograda i Niša u toku srpsko-bugarskog rata 1886. Vrhovna komanda, nezadovoljna brzinom otpremanja depeša, izdala je naređenje da se za osamnaest sati uspostavi telefonska veza između ova dva grada. Prvi razgovor ovom linijom obavljen je između kralja Milana Obrenovića i ministra inostranih poslova, Milutina Garašanina.

U maju 1887. godine proradila je prva centrala i građanstvo je opet bilo pozvano da se pretplati. Prvi pretplatnik, čiji je broj telefona bio 1, bio je Ljuba Bojović, novinar, a onda su polako i drugi sledili njegov primer, međutim, sve je opet stalo kad se stiglo do broja 13 — Beograđani su izgleda bili izuzetno sujeverni ljudi jer niko nikako nije hteo da uzme broj 13, koji je na kraju postao telefonski broj klanice. Odziv je i dalje bio veoma slab i nakon dvanaest godina, početkom septembra 1899. godine, Beograd je imao samo 28 telefonskih pretplatnika. Prvi međunarodni telefonski razgovor u istoriji Srbije vodio se 1905. godine između Beograda i Budimpešte.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izvor: meet the serbs

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

Zanimljivosti

10:00

20 april, 2024

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

Komentari(0)

Loading