TRADICIJA DUGA SEDAM DECENIJA Muzej Nikole Tesle proslavlja 70 godina postojanja

Lepote Srbije

21:00

Manifestacije 0

Muzej Nikole Tesle u ponedeljak proslavlja 70 godina od osnivanja, najavili su iz Muzeja.

TRADICIJA DUGA SEDAM DECENIJA Muzej Nikole Tesle proslavlja 70 godina postojanja
vikipedija/Muzej Nikole Tesle

 

Osnovan kao prvi tehnićki muzej u Jugoslaviji i jedni je muzej koji čuva originalnu ostavštinu Nikole Tesle. Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. godine Teslinu arhivi, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva uvrstio u Registar "Pamćenje sveta" što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra.

Na nacionalnom nivou Narodna skupština Republike Srbije je 2005. godine donela odluku o utvrđivanju arhivske građe koja se čuva u Muzjeju Nikole Tesle, kao lični fond Nikole Tesle, za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osim originalnih dokumenata koji su pripadali Tesli, u muzeju se čuva i više id 2.000 Teslinih knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija i više od 1000 Teslinih planova i crteža. Paralelno sa zaostavštinom , u muzeju posvećenom velikanu srpskog porekla, nalazi se i bogati muzejski fond u kojem se čuva građanastala tokom rada muzeja.

Zvanicama će se obratititi direktorka muzeja Ivona Jeftović i ministarka kulture Maja Gojković.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading