TRADICIJA DUGA SEDAM DECENIJA Muzej Nikole Tesle proslavlja 70 godina postojanja

Lepote Srbije

21:00

Manifestacije 0

Muzej Nikole Tesle u ponedeljak proslavlja 70 godina od osnivanja, najavili su iz Muzeja.

TRADICIJA DUGA SEDAM DECENIJA Muzej Nikole Tesle proslavlja 70 godina postojanja
vikipedija/Muzej Nikole Tesle

 

Osnovan kao prvi tehnićki muzej u Jugoslaviji i jedni je muzej koji čuva originalnu ostavštinu Nikole Tesle. Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. godine Teslinu arhivi, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva uvrstio u Registar "Pamćenje sveta" što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra.

Na nacionalnom nivou Narodna skupština Republike Srbije je 2005. godine donela odluku o utvrđivanju arhivske građe koja se čuva u Muzjeju Nikole Tesle, kao lični fond Nikole Tesle, za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osim originalnih dokumenata koji su pripadali Tesli, u muzeju se čuva i više id 2.000 Teslinih knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija i više od 1000 Teslinih planova i crteža. Paralelno sa zaostavštinom , u muzeju posvećenom velikanu srpskog porekla, nalazi se i bogati muzejski fond u kojem se čuva građanastala tokom rada muzeja.

Zvanicama će se obratititi direktorka muzeja Ivona Jeftović i ministarka kulture Maja Gojković.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Đokijada

KAKVA MANIFESTACIJA Nikad više ĐOKA na jednom mestu!

Manifestacije

18:00

12 maj, 2024

Stara Pazova/Belegiš - Skoro da nema osobe na prostoru bivše Jugoslavije koja nije čula za glavne likove iz mnogih viceva, Muju i Hasu, Pericu i Đokicu. I dok se Bosanci najčešće smeju dogodovštinama ove prve dvojice, srbi to najrađe čine uz Đoku.

Komentari(0)

Loading