OZRAČENI NAUČNICI IZ VINČE Spaseni zahvaljujući humanim Parižanima (VIDEO)

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Nakon nesreće u Institutu za nuklearne nauke u Vinči 1958. ozračeno je 6 beogradskih naučnika koji su prebačeni u parisku bolnicu Kiri u i na njima izvršena prva humana transplatacija koštane srži.

OZRAČENI NAUČNICI IZ VINČE Spaseni zahvaljujući humanim Parižanima (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Institut je osnovan 1948. a njegov prvi direktor bio je fiziko-hemičar Pavle Savić koji je pre Drugog svetskog rata sarađivao sa franciskom naučnicom Irene Žolio Kiri, a nakon završetka rata u Moskvi je sarađivao sa nobelovcem Pjotrom Kapicem. 

Nakon Titovog poziva dolazi u Jugoslaviju sa zadatkom da osnuje Nuklearni institut kako bi jednog dana Jugoslavija imala atomsku bombu.

Nuklearni akcident se dogodio 15. oktobra 1958. godine tokom studentskog diplomskog eksperimenta. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tokom eksperimenta naučnici su osetili ozon pošto je reaktor ušao u natkritični nivo, radijacija je “procurela” i svi prisutni su bili ozračeni. U Institutu se oglasio alarm, svi zaposleni su napustili objekat, a ozračeni naučnici su odvedeni u ambulantu u kojoj su konstatovali da kada dozimetar primaknu telu “kazaljke iskaču iz skale”.

Vlast je odlučila da se ozračeni naučnici pošalju u inostranstvo na lečenje, a Pavle Savić je predložio Institut Kiri u Parizu. Razlog zbog čega je odlučeno da se naučnici pošalju baš u Pariz je taj što je Savić je poznavao direktora Anrija Žamea i njegvog saradnika Žorža Matea.

Nakon 2 dana posle akcidenta naučnici su specijalnim avionom s vojnog aerodroma u Batajnici prevezeni u Pariz. Po dolasku u Pariz utvrdilo se da im je koštana srž je bila uništena kao da je spržena, a pacijenti su se posle nedelju dana osećali sve gore. Tako da je počela je trka s vremenom. 😥

Jedan naučnik nije preživeo, a 5 ostalih uspešno se oporavilo i početkom februara 1959. konstatovano je da su naučnici izlečeni i da mogu da se vrate u Beograd.

Žame Mate i Anri Žame su ostali doživotni prijatelji Srbije. Mate je i 90-ih godina dok je zemlja bila pod sankcijama, dolazio u Beograd i sprovodio stručne konsultacije u bolnici Bežanijska kosa.

Mate je umro 15. oktobra 2010. na dan kada se dogodio akcident u Vinči, a 2016. godine dobio je ulicu u Beogradu.

Izvor: redportal

Komentari(0)

Loading