NEĆETE VEROVATI! U UKRAJINI SE NALAZI Ono što ovaj spomenik čini posebnim je natpis koji na njemu stoji

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

U ukrajinskom gradu Slavjanoserbsk nalazi se spomenik koji podseća na bratske veze Srba, Rusa i Ukrajinaca.

NEĆETE VEROVATI! U UKRAJINI SE NALAZI Ono što ovaj spomenik čini posebnim je natpis koji na njemu stoji
Printscreen

Ono što ovaj spomenik čini još posebnijim je natpis koji na njemu stoji: „Nema svetlijih veza od bratskih“, na ruskom, ukrajinskom i srpskom jeziku. Slavjanoserbsk je mali gradić u Luganskoj oblasti u Ukrajini, u kojem živi svega oko 12 000 ljudi. Ime je dobio po Srbima koji su se naselili u te krajeve Ruske Imperije za vreme Katarine Velike i uprave Turaka i Habzburga nad srpskim zemljama. Naime, dekretom Senata od 29. maja 1753. godine, Srbima je dato pravo da se slobodno nasele u pomenutom delu Ruske Imperije, u cilju osiguranja južnih granica carstva. Neki podaci govore da je tada izbeglištvom iz Austrougarske prva grupa od 419 Srba došla u Rusiju 1751. godine.

Predvodio ih je Jovan Horvat, komandant Husarskog puka, koji je dobio čin generalmajora. Oni su kod Harkova, u Kirovskoj oblasti formirali Novu Serbiju, grad koji je imao 2225 muških stanovnika. Na prostorima između Bohuma i Luganja Srbi su stvorili 1752. godine drugo naselje Slavjanoserbiju. Ove srpske vojnike predvodili su Ivan Šević i Rajko Preradović. Manifestom carice Katarine 1762. godine i Ukazom ruske vlade 1764. godine ukinute su Nova Serbija i Slavjanoserbija i uključene u sastav novih gubernija.

Život u Slavjano-Serbiji je u svojim „Memoarima” opisao Simeon Piščević, kapetan jedne od graničarskih jedinica. Godine 1852, vek nakon doseljavanja Srba u tadašnju Rusiju, oficir u penziji Pavle Arsenijević iz Jelisavetgrada uputio je pismo patrijarhu Rajačiću, u kojem pominje potomke znamenitih Srba koji su živeli na bivšem području Nove Serbije i Slavjanoserbije. Iako Slavjanoserbija i Nova Serbija odavno ne postoje, u bogatom opštinskom muzeju čuvaju se uspomene o doseljenim Srbima, vojničke karte i dokumenta, ali i kopija slike Paje Jovanovića „Seoba Srba”.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izvor: meettheserbs

Komentari(0)

Loading