NAJVEĆI ZLOČIN KOJI JE NOVI SAD IKADA VIDEO Spomenik koji podseća na mračni deo istorije i služi kao podsetnik budućim naraštajima! (FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Na gradskom keju koji danas nosi naziv Kej žrtava racije, podignut je spomenik Žrtvama Racije u znak sećanja na pogrom.

NAJVEĆI ZLOČIN KOJI JE NOVI SAD IKADA VIDEO Spomenik koji podseća na mračni deo istorije i služi kao podsetnik budućim naraštajima! (FOTO)
Shutterstock

 

Grad Novi Sad leži na obali Dunava. Istorijski gledano, Dunav je oblikovao veliki deo života u gradu, a savremene navike na mnogo načina liče na stare običaje. Danas ove tradicije možemo prepoznati u uglednoj četvrti Ribarsko ostrvo, staroj industrijskoj četvrti Kineske četvrti, i najpopularnijoj gradskoj plaži Strand.

U svakom slučaju, nema boljeg mesta za izlaganje važnog i turobnog spomenika koji podseća na mračni deo istorije i služi kao snažan podsetnik. Konkretno, govorim o čuvenom spomen -obeležju žrtvama racije pod nazivom – Porodica, koje simbolizuje zločin iz 1942. godine, najveći koji je Novi Sad ikada video.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Porodični spomenik je visok četiri metra, a postavio ga je 1971. godine poznati vajar Jovan Soldatović. Poznat i kao Memorijal žrtvama racije, sagrađen je u čast 3.000-4.000 srpskih, romskih i jevrejskih civila koji su izgubili živote u masakru koji su mađarske trupe izvršile. Uz spomenik se nalaze bronzane ploče koje pričaju o nesrećnom događaju i navode imena svih pogrešno ubijenih ljudi.

Spomenik simbolizuje teškoće poginulih civila sa mršavim i tankim likovima majke, oca i dvoje dece. Hiljade Jevreja i Srba poslato je na zaleđenu reku Dunav, a zatim su mađarski vojnici ispalili municiju sve dok se led nije probio i svi su se utopili. Tako jednostavan spomenik priča priču o zlonamernom činu, koji ne želimo da pamtimo, ali nikada ne smemo zaboraviti. Uz mnogo užasa koji je preoblikovao veći deo Evrope, zločini poput ovih postali su uobičajeni, a ne spektakularno dirljivi niti istorijski važni. Međutim, grad Novi Sad prihvata svoje jevrejsko nasleđe i najoštrije osuđuje takve zločine iz mržnje.

Jevrejska opština Novi Sad bila je jedna od najprosperitetnijih u Jugoslaviji. Teški događaji u Drugom svetskom ratu i ovde su uzeli danak, kao i svuda drugde. U sećanju na te ljude, grad Novi Sad se ponosi svojim jevrejskim nasleđem: stogodišnja sinagoga pretvorena u koncertno mesto i jedna od najznačajnijih ulica koja nosi naziv Jevrejska crkva, da navedemo nekoliko primera.

Porodični spomenik se smatra lokalitetom kulturnog nasleđa od velikog značaja. Prostor za sedenje oko njega jedno je od najpopularnijih okupljališta u gradu, a tokom dugih letnjih noći odjekuje zvucima gitare i zveckanjem boca piva. Čuveno spomen obeležje žrtvama racije „Porodica“ zaista je dirljiv prizor u Novom Sadu, kako biste se rashladili sa prijateljima, saznali o zloglasnoj istoriji grada ili jednostavno odali počast pogrešno umrlim dušama.

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading