KAKO JE OTVOREN PRVI "MEK DONALDS" U SRBIJI Burna istorija restorana brze hrane, od obaranja svetskog rekorda do potpunog demoliranja i ponovnog sjaja (VIDEO)

J. K.

13:12

Zanimljivosti 0

Na Slaviji nalazi se zgrada u kojoj je danas smešten jedan od najpoznatijih svetskih restorana „brze hrane“ - McDonald's.

KAKO JE OTVOREN PRVI "MEK DONALDS" U SRBIJI Burna istorija restorana brze hrane, od obaranja svetskog rekorda do potpunog demoliranja  i ponovnog sjaja (VIDEO)
Shutterstock

 

Ovaj objekat gde se danas nalazi McDonald's, podignut je po projektu arhitekte Dimitrija T. Leka kao stambena kuća za trgovca Đorđa Vuča i njegovu porodicu. 

Kuća je projektovana u stilu neoklasicizma sa renesansnim stilskim motivima, a u vreme kada je podignuta predstavljala je jednu od najlepših i najviših građevina u tom delu grada. Takođe, u ovoj privatnoj kući osnovan je i Fudbalski klub Slavija“ 1912. godine, koji predstavlja jedan od najstarijih klubova ove vrste u Srbiji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mek Donalds otvoren je u ovoj zgradi 24. marta 1988. To je bio ujedno i prvi restoran tog lanca otvoren na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, kao i prvi na području istočne Evrope.

KAKO JE OTVOREN PRVI Printscreen
 

 

Tada se mogao videti veliki broj Beograđana, koji su u dugim redovima čekali kako bi probali čuvenu hranu ovog restorana. Tako je već u drugoj godini postojanja ovaj restoran bio svetski rekorder sa više od dva miliona usluženih gostiju. Danas se, takođe, u ovoj zgradi nalazi isti restoran.

Beograd se našao na mapi sveta kao jedini komunistički grad u kome građani jedu isto ono što se jede od Vankuvera, preko Njujorka, do Atine.

Mekdonalds" na Slaviji biće atribut srpske prednosti u međunacionalnim trvenjima koja su preplavila Jugoslaviju krajem osamdesetih. Tako će srpski navijači pevati u Zagrebu: „Mi imamo 'Mekdonalds' a nema ga Split!

2008. građani nezadovoljni ophođenjem prema Srbiji od strane Zapada i protivpravnog jednostranog priznanja Kosova, u Beogradu obrušili, pored zgrade američke ambasade, i na čuveni „Mekdonalds" na Slaviji koji su demolirali. I na mnogim kasnijim demonstracijama policija je čuvala taj restoran na Slaviji. 

KAKO JE OTVOREN PRVI Wikipedia

 

 

Komentari(0)

Loading