ODMAH BACITE: Evo zašto ne treba da se čuva karton od jaja

Miloš Milenović

15:00

Zanimljivosti 0

Takođe, uvek dobro operite ruke nakon rukovanja jajima i ambalažom.

Jaja
Shutterstock/Lisa Top

 

 

Kada je reč o ponovnoj upotrebi ambalaže u većini slučajeva je to idealna ideja kako prema životnoj sredini tako i prema našem novčaniku.  

Ipak, kada su u pitanju kartoni za jaja priča je nešto drugačija i potrebno je voditi više računa nego što smo mislili. Kada je kvalitet jaja u putanju, stručnjaci čak navode da se mala pakovanja ne smeju ponovo koristiti.

Kartonske kutije ili kutije za jaja se stoga moraju baciti nakon prve upotrebe.

Problem je u kartonu od kog su napravljeni, a koji ne može da se čisti i pere i zato je često kontaminiran klicama i bakterijama. Takođe, uvek dobro operite ruke nakon rukovanja jajima i ambalažom kako biste sprečili prenos klica.

Da biste sprečili unakrsnu kontaminaciju hrane:

  • Izbegavajte da stavljate jaja ili ambalažu od jaja na čiste radne površeine.
  • Kada ih razbijate obavezno obratite pažnju na to da sadržaj jaja ne dođe u dodir sa spoljašnjom površinom ljuske.
  • Sav pribor, posuđe i radne površine koje su bile u kontaktu sa jajima ili ambalažom za jaja moraju se temeljno očistiti.
  • Prazno pakovanje odmah bacite i nemojte ga ponovo koristiti.
  • Operite ruke temeljno nakon rukovanja jajima i/ili ambalažom za jaja.

 

jorgovan

LEK IZ DOLINE LJUBAVI: Zaboravljeni recept za sirup od jorgovana i kako su ga žene koristile za lečenje štitne žlezde

Zanimljivosti

18:00

25 oktobar, 2025

Jorgovan (Syringa vulgaris) je za Srbe simbol najveće ljubavi, zahvaljujući legendi o Jeleni Anžujskoj. Međutim, osim romantične priče, ovaj mirisni cvet krije i izuzetna lekovita svojstva. Otkrivamo zašto su žene u narodnoj medicini koristile sirup i tinkture od jorgovana za lečenje hroničnih bolesti i poboljšanje disajnih puteva.

žena

ZLATNO ULJE S PLANINE: Zašto je ulje od bundeve sa Zlatara najbolje za srce i kako se u njemu čuva lek za prostatu

Zanimljivosti

17:00

23 oktobar, 2025

Bundeva golica se nekada smatrala hranom za stoku, da bi se ulje dobijeno iz njenih semenki danas prodavalo kao najskuplje srpsko jestivo ulje. Otkrivamo zašto se hladno ceđeno ulje golice sa planinskih krajeva (poput Zlatara, Peštera i Fruške Gore) smatra prirodnim čudom, kako njegovi sastojci deluju na muško zdravlje i zašto je ovo ulje jače od mnogih apotekarskih preparata.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading