Zašto su banane u marketima ponekad MOKRE
Da li ste ikada primetili da su neke banane u trgovini vlažne? Možda ste pomislili da je to deo skladištenog procesa ili da su upravo isporučene. No, taj sitni detalj mogao bi da znači puno više nego što mislite. Da li je reč samo o kondenzaciji ili nečemu što nikako ne želite na svom tanjiru?

Banane spadaju među najpopularnije voće, ali retko ih temeljno pregledamo pre kupovine. Pogledamo boju, proverimo čvrstoću, možda ih i pomirišemo. Ali koliko pažnje posvećujemo samoj površini kore? Verovatno premalo.
Mokre banane mogu da znače više stvari, ali ključno je pitanje – odakle dolazi ta vlaga? U nekim slučajevima reč je o običnoj kondenzaciji. Banane skladištene na hladnom mogu da nakupe kapljice vode kad se premeste u toplije okruženje – što je potpuno normalno.
Međutim, problem nastaje ako su banane prethodno oprane, poprskane vodom kako bi izgledale svežije ili, još gore, ako vlaga dolazi iz pukotine iz koje curi sok. Takve banane mogu da budu magnet za bakterije i plesan. Ono što izgleda kao obična kap vode može da skriva mnogo više.
Kad bismo mikroskopski analizirali vlažnu bananu, možda više nikada ne bismo poželeli da je pojedemo. Vlažna površina idealno je okruženje za razmnožavanje bakterija koje mogu da uzrokuju smetnje u varenju, a plesan može neopaženo da prodre u koru i utiče na unutrašnjost voća.
Tu su i pesticidi. Ako je banana vlažna zbog nepravilnog pranja, moguće je da su na njenoj površini ostale hemikalije koje se inače ispiraju. A budimo iskreni – niko ne želi da unosi ostatke pesticida u organizam.
Još je veći problem što mokre banane kontaminiraju sve što dotaknete. Zamislite da ih donesete kući, uzmete nešto drugo istim rukama i nesvesno prenesete mikrobe i hemikalije na ostale namirnice.
Kako izbeći loš odabir?
Najbolja obrana je – posmatranje. Ne morate biti stručnjak, samo malo pažljiviji kupac. Sledeći put kad birate banane, zastanite na trenutak. Dodirnite koru – ako je suva i čvrsta, verovatno je sve u redu. Ako je mekana, ljepljiva ili vlažna bez očitog razloga, možda bi trebalo da potražite drugo voće.
I još jedan savet – nikada ne perite banane čim ih donesete kući, osim ako ne planirate odmah da ih osušite. U suprotnom, stvorićete uslove koje zapravo želite da izbegnete.
City magazine

LEGENDA O POTPEĆKOJ PEĆINI: Svako ko kroči u ovo prirodno remek-delo u dolini reke Đetinje PRODUŽIĆE SEBI ŽIVOT!
Na 14 kilometara od Užica, u dolini reke Đetinje nalazi se remek-delo prirode – Potpećka pećina, sa najvišim pećinskim ulazom u Srbiji.

ŽENE NEMANJIĆA: Bile su svetice i grešnice, voljene i nevoljene, ali istorija ih PAMTI po ovome!
Retko su se udavale iz ljubavi, već su to bili politički brakovi sa Nemanjićima. Gotovo sve su bile strankinje osim kneginje Milice, a dolazile su iz Vizantije, Bugarske, Mađarske, Francuske...

Zašto su banane u marketima ponekad MOKRE
Da li ste ikada primetili da su neke banane u trgovini vlažne? Možda ste pomislili da je to deo skladištenog procesa ili da su upravo isporučene. No, taj sitni detalj mogao bi da znači puno više nego što mislite. Da li je reč samo o kondenzaciji ili nečemu što nikako ne želite na svom tanjiru?

TAJANSTVENO BLAGO POPA MARTINA: Legenda o tajnom bogatstvu za kojim se i danas traga u Srbiji! Arkan ga tražio helikopterom
Dve godine su arkanovci, Državna bezbednost i misteriozni Sicilijanac razgrtali zemlju u jednom niškom selu tražeći zlato.

Bila je prva Srpkinja doktor nauka, a danas joj se ne zna ni grob: Ponižavali je samo zato što je žena, hapsili je i nacisti i komunisti
Pošto je diplomirala čistu filozofiju sa klasičnim jezicima na Beogradskom univerzitetu, Ksenija je odbranila doktorat sa najvišom ocenom. Imala je 28 godina. Za doktorski rad uzela je delo Đordana Bruna i po celoj Evropi tragala za retkim knjigama o njemu. Svoj doktorski rad branila je u komisiji u kojoj je bio i Milutin Milanković.
Komentari(0)