Zašto su banane u marketima ponekad MOKRE
Da li ste ikada primetili da su neke banane u trgovini vlažne? Možda ste pomislili da je to deo skladištenog procesa ili da su upravo isporučene. No, taj sitni detalj mogao bi da znači puno više nego što mislite. Da li je reč samo o kondenzaciji ili nečemu što nikako ne želite na svom tanjiru?

Banane spadaju među najpopularnije voće, ali retko ih temeljno pregledamo pre kupovine. Pogledamo boju, proverimo čvrstoću, možda ih i pomirišemo. Ali koliko pažnje posvećujemo samoj površini kore? Verovatno premalo.
Mokre banane mogu da znače više stvari, ali ključno je pitanje – odakle dolazi ta vlaga? U nekim slučajevima reč je o običnoj kondenzaciji. Banane skladištene na hladnom mogu da nakupe kapljice vode kad se premeste u toplije okruženje – što je potpuno normalno.
Međutim, problem nastaje ako su banane prethodno oprane, poprskane vodom kako bi izgledale svežije ili, još gore, ako vlaga dolazi iz pukotine iz koje curi sok. Takve banane mogu da budu magnet za bakterije i plesan. Ono što izgleda kao obična kap vode može da skriva mnogo više.
Kad bismo mikroskopski analizirali vlažnu bananu, možda više nikada ne bismo poželeli da je pojedemo. Vlažna površina idealno je okruženje za razmnožavanje bakterija koje mogu da uzrokuju smetnje u varenju, a plesan može neopaženo da prodre u koru i utiče na unutrašnjost voća.
Tu su i pesticidi. Ako je banana vlažna zbog nepravilnog pranja, moguće je da su na njenoj površini ostale hemikalije koje se inače ispiraju. A budimo iskreni – niko ne želi da unosi ostatke pesticida u organizam.
Još je veći problem što mokre banane kontaminiraju sve što dotaknete. Zamislite da ih donesete kući, uzmete nešto drugo istim rukama i nesvesno prenesete mikrobe i hemikalije na ostale namirnice.
Kako izbeći loš odabir?
Najbolja obrana je – posmatranje. Ne morate biti stručnjak, samo malo pažljiviji kupac. Sledeći put kad birate banane, zastanite na trenutak. Dodirnite koru – ako je suva i čvrsta, verovatno je sve u redu. Ako je mekana, ljepljiva ili vlažna bez očitog razloga, možda bi trebalo da potražite drugo voće.
I još jedan savet – nikada ne perite banane čim ih donesete kući, osim ako ne planirate odmah da ih osušite. U suprotnom, stvorićete uslove koje zapravo želite da izbegnete.
City magazine

Ako imate ovu novčanicu, možete danas da je zamenite za 10.000 evra! Na ovom mestu možete da je predate uz naknadu
Poznavaoci bi platili mnogo novca da postanu ponosni vlasnici ovog novčića od 20 centi.

Milovan je bio Titova desna ruka, svuda sa njim putovao i jela mu pripremao: A onda ispričao kako je prošao kad je video ono što ne treba
Priča o Milovanu Mići Stojanoviću, život pod nadzorom, putovanja sa svetskim liderima, tajne dvora i kulinarske anegdote koje je zabeležio u knjizi

Evo kako je zaista umro Boško Buha: Nije hteo da ostavi čuvenu doktorku koju su trudnu držali u kavezu, u 17-oj jezivo skončao
27. septembra pre 82 godine poginuo je Boško Buha – dečak, partizan, borac protiv fašizma.

Vile sa Radana: Da li još uvek čuvaju blago i igraju vilinska kola?
Na jugu Srbije, između Lebana i Bojnika, Kuršumlije i Prokuplja, prostire se planina Radan – krajolik ispresecan gustim šumama, bistrim izvorima i tihim selima. Ali Radan nije poznat samo po prirodnim lepotama i čuvenoj Đavoljoj varoši, ovo je i planina obavijena legendama, naročito o vilama, koje narod i danas pominje s poštovanjem.

Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice
U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.
Komentari(0)