Zašto su banane u marketima ponekad MOKRE
Da li ste ikada primetili da su neke banane u trgovini vlažne? Možda ste pomislili da je to deo skladištenog procesa ili da su upravo isporučene. No, taj sitni detalj mogao bi da znači puno više nego što mislite. Da li je reč samo o kondenzaciji ili nečemu što nikako ne želite na svom tanjiru?
Banane spadaju među najpopularnije voće, ali retko ih temeljno pregledamo pre kupovine. Pogledamo boju, proverimo čvrstoću, možda ih i pomirišemo. Ali koliko pažnje posvećujemo samoj površini kore? Verovatno premalo.
Mokre banane mogu da znače više stvari, ali ključno je pitanje – odakle dolazi ta vlaga? U nekim slučajevima reč je o običnoj kondenzaciji. Banane skladištene na hladnom mogu da nakupe kapljice vode kad se premeste u toplije okruženje – što je potpuno normalno.
Međutim, problem nastaje ako su banane prethodno oprane, poprskane vodom kako bi izgledale svežije ili, još gore, ako vlaga dolazi iz pukotine iz koje curi sok. Takve banane mogu da budu magnet za bakterije i plesan. Ono što izgleda kao obična kap vode može da skriva mnogo više.
Kad bismo mikroskopski analizirali vlažnu bananu, možda više nikada ne bismo poželeli da je pojedemo. Vlažna površina idealno je okruženje za razmnožavanje bakterija koje mogu da uzrokuju smetnje u varenju, a plesan može neopaženo da prodre u koru i utiče na unutrašnjost voća.
Tu su i pesticidi. Ako je banana vlažna zbog nepravilnog pranja, moguće je da su na njenoj površini ostale hemikalije koje se inače ispiraju. A budimo iskreni – niko ne želi da unosi ostatke pesticida u organizam.
Još je veći problem što mokre banane kontaminiraju sve što dotaknete. Zamislite da ih donesete kući, uzmete nešto drugo istim rukama i nesvesno prenesete mikrobe i hemikalije na ostale namirnice.
Kako izbeći loš odabir?
Najbolja obrana je – posmatranje. Ne morate biti stručnjak, samo malo pažljiviji kupac. Sledeći put kad birate banane, zastanite na trenutak. Dodirnite koru – ako je suva i čvrsta, verovatno je sve u redu. Ako je mekana, ljepljiva ili vlažna bez očitog razloga, možda bi trebalo da potražite drugo voće.
I još jedan savet – nikada ne perite banane čim ih donesete kući, osim ako ne planirate odmah da ih osušite. U suprotnom, stvorićete uslove koje zapravo želite da izbegnete.
City magazine
Umesto u brašno, ribu uvaljajte u ovu namirnicu: Biće sočnija, hrskavija i neće upiti višak ulja
Umesto u brašno, ribu uvaljajte u ovu kukuruzni skrob.
JOVAN JE BIO NAJLEPŠI SRBIN SREDNJEG VEKA I DESNA RUKA CARA DUŠANA: Zbog lepote radio ono što muškarci NE MOGU DA SMISLE (FOTO)
Stranica na Instagramu "Putevi srpske istorije" često objavljuje zanimljive priče iz srpske istorije o kojima smo malo znali, a jedna od njih je i priča o velmoži Jovanu Oliveru, desnoj ruci cara Dušana.
Najtačniji slovenski horoskop za 2026. godinu: Saznajte koje će biti ključne osobine, kao i šta vas čeka u finansijama, ljubavi i poslu
U slovenskoj tradiciji, svaka godina ima svoju mističnu životinju zaštitnicu. 2026. godina pripada Vuku, Vrebajućem Ljutu, koji simbolizuje mudrost, strategiju, oprez i skrivenu snagu.
Nisam špuijun i ne radim za CIA, ja sam Srbin pravoslavac! Amerikanac Čarls je došao u Srbiju iz inata, a zbog ovog rešio da ostane ovde!
Neobična životna priča američkog jutjubera Čarlsa Ketera koji je rešio da mu Srbija postane dom.
Iskonski lek ili pomodarstvo: Zovu ga „crno zlato“, a tvrde da čuva organizam od teških bolesti
„Crno zlato“ je postalo popularno nakon što je pomenuto u knjizi „Odeljenje za rak“ ruskog disidenta i nobelovca Aleksandra Solženjicina
Komentari(0)