NEKAD JE SELO IMALO ISTO IME KAO GLAVNI GRAD CRNE GORE Kako je ovo mesto u Srbiji dobilo svoje čudno ime

Alo Redakcija

14:00

Zanimljivosti 0

Postoji nekoliko teorija o ovom misterioznom mestu u Srbiji

NEKAD JE SELO IMALO ISTO IME KAO GLAVNI GRAD CRNE GORE Kako je ovo mesto u Srbiji dobilo svoje čudno ime
Printscreen

 

Malo naseljeno mesto pored Smedereva, već dva veka nosi naziv Udovice, u njemu sada ima u proseku 130 udovica na 2.000 stanovnika.

Iako se ovo mesto trudi da bude prepoznatljivo po voćarstvu i poljoprivredi, i dalje su autentični samo po jednoj stvari – broju udovica. Postoji nekoliko teorija o ovom misterioznom mestu u Srbiji.

Po jednom predanju, ovde je postojalo selo Podgorica, iz koga je Zmaj despot Vuk, da bi kaznio seljake koji su prikrili Alibega, pokupio 60-70 seljaka i pogubio ih. Kako su tada u selu mnoge žene udovice, selo je prozvano Udovice.

Prema drugom predanju, postojala je žena koju su meštani zvali Udovica, i kod nje su svi išli na pečenje, i tako je ostalo ime sela Udovice. Ovo mesto je prepoznatljivo po još jednoj stvari! Najbolje uređenim grobljima. Od 27 sela koliko ima opština Smederevo, mesto Udovice ima najbolja groblja.

Stari ljudi pričaju da današnje Udovice nisu na mestu na kome je bilo selo Podgorica, već između stare Podgorice i današnjih Udovica, gde je postojao manastir koji se zvao Kokora. Danas se tu vide tragovi temelja, kao i tragovi groblja koje je bilo pored manastira. Tu je danas izvor Zmajevac.

Udovice se pominju u aračkim spiskovima iz prvih desetina 19. veka i selo je imalo 1818. godine 25 kuća. Godine 1846. u selu je bila 51 kuća, a po popisu iz 1921. g imalo je 204 kuće sa 1097 stanovnika.

Tadašnje porodice su u glavnom bili mlađi doseljenici. Iako je od predanja o nastanku imena sela prošlo dosta vremena, ovo selo i dalje prati ista karma. Udovice.

Komentari(0)

Loading