HALUCINOGENA PEČURKA NAZVANA PO SRBIJI Isti uticaj kao LSD, ali bez overdoza

M. M.

17:00

Zanimljivosti 0

Veoma je retka, prilično neupadljiva i teško se nalazi, tako da predstavlja pravi izazov i za iskusnog mikologa da je identifikuje, a kamoli neupućenoj osobi.

HALUCINOGENA PEČURKA NAZVANA PO SRBIJI Isti uticaj kao LSD, ali bez overdoza
Shutterstock

 

Halucinogeni na prirodnoj bazi, iz gljiva ili biljaka, kao i otrova pojedinih životinja, su se koristili u verskim obredima pojedinih kultura Sibira, Indijanaca Severne Amerike kao među šamanistima širom sveta.

Gljive su verovatno najpoznatiji priordni halucinogeni, kao što je npr. psilocybe mexicana pronađena na tlu Meksika po kojoj nosi ime. Ali, da li ste znali da jedna takva gljiva nosi ime po Srbiji?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Psilocybe serbica otkrivena je na obroncima Tare mikrolozi Majkl Moser i Egon Horak 1968. godine. Veoma je retka, prilično neupadljiva i teško se nalazi, tako da predstavlja pravi izazov i za iskusnog mikologa da je identifikuje, a kamoli neupućenoj osobi. Ima halucinogena svojstva koja se prema intenzitetu mogu porediti sa dietilamid liserginskom kiselinom, poznatijom kao LSD, koja izvorno takođe potiče od jedne druge vrste gljiva.

Iako se prvo mislilo da je endemska vrsta na prostoru Republike Srbije, ova gljiva je pronađena i u drugim okolnim državama. Ali ipak je zanimljivo da jedna halucinogena gljiva nosi ime po Srbiji.

 

Printscreen wikipedia

Komentari(0)

Loading