ZABORAVLJENA BEOGRADSKA OPŠTINA Ime duguje staroslovenskom jeziku i obližnjem izvoru

M. M.

17:00

Zanimljivosti 0

Beograd od 1956. ima sedamnaest opština, koje su krštene po legendama, poznatim ličnostima, geografskom položaju, pa i kafanama.

ZABORAVLJENA BEOGRADSKA OPŠTINA Ime duguje staroslovenskom jeziku i obližnjem izvoru
Shutterstock

 

– Ova opština dobila je ime po staroj slovenskoj reči, koja u prevodu znači „izvor“ ili „voda koja se obrušava“. Na njenoj teritoriji nalazi se i izvor zvani Sopot, pored kojeg je 1823, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, napravljena mehana „Šindralija“. Sedam godina kasnije, knez je zapovedio da se oko kafane napravi i nekoliko koliba za prenoćište, kako bi ljudi koji putuju do Beograda imali gde da se odmore. I tako je postepenom gradnjom nastalo naselje – priča za „Alo!“ licencirani turistički vodič Ljubiša Đorđev i napominje da je na mestu gde su nekada bile kolibe danas zgrada Skupštine opštine.

Printscreen youtube

U blizini Sopota nalazi mesto Nemenikuće, koje važi za jedan od najlepših u ovom kraju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– Prolazeći ovuda, knez Miloš video je selo koje su Turci u potpunosti spalili i izgovorio reči: „Nema ni kuće“. Tako je ono, navodno, i dobilo ime – kaže Đorđev.

Smatra se da je crkva u Nemenikuću zapravo mesto gde je Arsenije Čarnojević poslednji put s ove strane Save pričestio Srbe, tokom Velike seobe. Njegov brat Jovan ostao je u ovom selu i danas svi Jovanovići u kraju potiču od njega.

Ime Sopot prvi put je pismeno zabeleženo početkom 19. veka, kada je pod tim nazivom upisano u „Langerovoj karti“, kao zasebno selo pored Ropočeva, ističe naš sagovornik. Takođe, Sopot se pominje kao mesto 1832. u pismu turijskog kapetana Nikole Katića, upućenom knezu Milošu. Tu se prenosi molba tri sela turijske kapetanije za pomoć pri izgradnji crkve u kolubarskom delu Šumadije, koju je knez odobrio.

– Kraljevim ukazom 1893. mesto je proglašeno za varošicu, a 12 godina kasnije, odnosno, oktobra 1905, osnovana je opština varošice Sopot. Ovu odluku odobrila je Skupština kraljevine Srbije, a ozakonio ju je kralj Petar Prvi Karađorđević – ističe Ljubiša Đorđev.

Komentari(0)

Loading