ZAPUŠTENA ŠUMSKA KUĆA NA RAVNOJ GORI Ovde su boravili mnogi visoki funkcioneri SFRJ

Jelena Vamović

11:19

Zanimljivosti 0

Šumska kuća na Ravnoj gori, u ataru sela Koštunići, u opštini Gornji Milanovac, sagrađena na molbu seljaka pre više od pola veka od ravnogorskog kamena, bila je mesto gde lovci, lovočuvari i mnogi slučajni prolaznici pronalazili predah i utočište.

ZAPUŠTENA ŠUMSKA KUĆA NA RAVNOJ GORI Ovde su boravili mnogi visoki funkcioneri SFRJ
rina.rs

 

Međutim današnja slika nekadašeg velelepnog objekta, svakoga ko se nađe u blizini ne ostavi ravnodušnim, oronula i zapuštena nimalo ne služi na čast. Nadležno preduzeće „Srbijašume“, imali su sluha da trošnom objektu daju novi sjaj i mesto gde mu pripada.

rina.rs

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Stavili smo u plan potpunu rekonstrukciju objekta, a radovi će krenuti na proleće. Taj kompleks zaslužuje novi život i biće to ponovo jedno predivno mesto na istorijskoj srpskoj planini Suvobor“, kazao je za RINU direktor JP „Srbijašume“ Igor Braunović.

Šumska kuća totalno je zapuštena i devastirana devedesetih godina i u proteklom periodu i danas je u jako lošem stanju.

Sagrađena je polovinom prošlog veka, a njeni gosti bili su skoro svi visoki funkcioneri bivše Jugoslavije, od Mahmuta Bakalija, preko Miloša Minića pa do mnogobrojnih drugih članova Predsedništva i Vlade nekadašnje države.

rina.rs

 

Kompleks na Ravnoj gori obuhvata Crkvu Svetog Đorđa, muzej, spomenik prvom gerilcu okupirane Evrope Draži Mihailoviću…

Ravna gora se nalazi na padinama Suvobora, a ova istorijska planina za mesec dana biće povezana sa selom Ba asfaltnim putem.

Na taj način do prestonice Srbije, preko sela Ba i Ljiga i auto-putem Miloš Veliki, stizaće se za neuporedivo kraće vreme nego što je to sada slučaj, za nekih najdalje oko sat vremena.

 

(Izvor: Rina.rs)

Komentari(0)

Loading