NAJSTARIJI STANOVNIK BEOGRADA Svedok svih promena srpske prestonice više od 200 godina

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Visok je preko 20 metara, i stoji pored Maksija na Cvetnom trgu.

NAJSTARIJI STANOVNIK BEOGRADA Svedok svih promena srpske prestonice više od 200 godina
Shutterstock

 

Kao i u bajkama i epskim pesmama i u sroskoj tradiciji se za stara stabla vezuje neverovatna moć i to stablo se izuzetno poštuje. Poznati zapisi su prisutni u u gotovo svakom mestu u Srbiji, a jedno takvo stablo ima i Beograd.

Stari hrast lužnjak čija se starost procenjuje na preko 200 godina najstarije je drvo u srpskoj prestonici. Hrast se nalazi na Cvetnom trgu, a stariji je čak i od poznatog platana ispred konaka kneza Miloša.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Procenjuje se da hrast ima preko 215 godina, što znači da je svedok događajima u Beogradu još od prisustva Turaka na ovim prostorima, on je bio tu kroz sve ratove i preživeo je sva razaranja Beograda u prethodnih 200 godina.

I danas je vitalan tako da se procenjuje da će na Cvetnom trgu stajati još dugo, a njegova stabla su ojačana metalnim konstrukcijama.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Fidel BGD (@fidelbgd)

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading