NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE BESMRTNI KARAĐORĐE "Krsti zemlju, a varvarske lance sruši, iz mrtvijeh Srba dozva, dunu život srpskoj duši"

M. M.

14:00

Zanimljivosti 0

Hajduk, frajkor, vožd i otac moderne Srbije.

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE BESMRTNI KARAĐORĐE "Krsti zemlju, a varvarske lance sruši, iz mrtvijeh Srba dozva, dunu život srpskoj duši"
Printscreen wikipedia

 

Đorđe Petrović rođen je u Viševcu 1768. godine na praznik Đurđic, 16. novembra. Prezime je nosio po ocu Petru, a njegov deda Jovan je bio jedan od doseljenika i osnivača sela Viševac 1738. godine. Svoj nadimak Crni Đorđe po svom izgledu, crnomanjast i crne kose, a među Turcima je ostao poznat kao Kara-Đorđe.

O njegovom detinjstvu ne zna se mnogo. Postaje aktivan u ranoj mladosti kao hajduk u okolini svog sela, a kasnije se priključuje frajkorima, odredu srpskih vojnika koji su se borili na strani Austrije protiv Turaka. Tu je stekao neophodno vojno iskustvo koje je kasnije u Prvom srpskom ustanku bilo potrebno. Za vožda je izabran na zboru u Orašcu, a svedočanstva kažu da nije bio prvi izbor ustanika, već je izabran po predlogu Stanoja Glavaša koji je tu čast odbio.

Printscreen wikipedia

 

Kao vođa Prvog srpskog ustanka pokazao se kao odličan vojskovođa, ostao opevan u narodu, a najpoznatiji spev o Karađorđu napisao je Petar II Petrović Njegoš u uvodu svog dela „Gorski vijenac“.

Al’ heroju topolskome, Karađorđu besmrtnome,
sve prepone na put bjehu, k cilju dospje velikome:
diže narod, krsti zemlju, a varvarske lance sruši,
iz mrtvijeh Srba dozva, dunu život srpskoj duši.
Evo tajna besmrtnika: dade Srbu stalne grudi;
od viteštva odviknuta u njim lafska srca budi.
Faraona istočnoga pred Đorđem se mrznu sile,
Đorđem su se srpske mišce sa viteštvom opojile!
Od Đorđa se Stambol trese, krvožedni otac kuge,
sabljom mu se Turci kunu – kletve u njih nema druge.

Nakon sloma ustanka povlači se u Austriju gde biva zatočena, a kasnije ide u Rusiju gde je bio pod stalnom prismotrom. Njegov povratak u Srbiju 1817. godine dočekan je od strane tadašnjih vlasti u Srbiji kao pretnja, a u inostranstvu se strahovalo da će dići narod na još jedan ustanak. Ubijen je u Radovanjskom lugu od strane Vujice Vulićevića, po naredbi kneza Miloša Obrenovića.

Na dvestotu godišnjicu početka Prvog srpskog ustanka 2004. godine u njegovom rodnom selu napravljen je spomenik posvećen njemu, a pored toga i etno kompleks „Petrovi dvori“ koji je nastao premeptanjem autentičnih građevina iz njegovog vremena. Okućnica je obnovljena prema sačuvanim svedočenjima savremenika Prvog srpskog ustanka. „Petrove dvore“ sačinjava velika kuća brvnara, vajat, klet, mlekar, kačara i pčelinjak sa vrškarama kraj izvora.

Printscreen wikipedia

Komentari(0)

Loading