SRBI SU SMATRALI DA JE ĐAVOLJE SEME Šta je Dositej Obradović doneo u Srbiju u toku Prvog srpskog ustanka

M. M.

11:13

Zanimljivosti 0

Prvo su odbijali da ga gaje, a onda je postao glavni sastojak narodne kuhinje.

SRBI SU SMATRALI DA JE ĐAVOLJE SEME Šta je Dositej Obradović doneo u Srbiju u toku Prvog srpskog ustanka
Printscreen wikipedia

 

Veliki prostvetitelj i intelektualac Dositej Obradović je u svoje vreme imao mnoge probleme zbog ideja i misli koje je širio. Karlovačka mitropolija i mitropolit Stratimirović su na njega gledali sa podozrenjem, a najviše im je smetalo to što je skinuo svoju kaluđersku mantiju i pobegao iz manastira Hopovo. Pored toga za Dositeja se smatralo da donosi mnoge novotarije iz Evrope koje će loše uticati na Srbe.

Tako je na putu za Srbiju 1806. godine poneo džakove pune za njega dragocenosti i naložio da se oni čuvaju na hladnom i mračnom mestu. Posle nekog vremena naložio je da ono što je bilo u tim džakovima ispeče i posluži narodnim prvacima u Sovjetu. To je bio krompir, a tadašnji Srbi nisu znali za krompir pa su smatrali da je on otrovan i nije za ishranu. Bilo je potrebno mnogo ubeđivanja da srpski pravci probaju tu novotariju, a Dositej je posle naložio da se ostatak krompira čuva i koristi kao seme.

Shutterstock

 

Kako je naredna godina bila plodna posađeni krompir je doneo dosta plodova, a kroz dve godine ga je bilo dovoljno da se deli narodu za gajenje i ishranu. Krompir nije zaživeo u narodu u početku. Ljudi nisu verovali da je on dobar za njihovu ishranu, a neobrazovani popovi su ga proglasili za „latinsku prevaru“. Bilo je potrebno da se pripreti narodu batinama i bičevanjem da bi se krompir gajio i jeo. Tako je Karađorđe naložio da se svako ko odbije da jede i gaji krompir bičuje kandžijom 10 puta.

Posle početnog odbijanja narod je prihvatio krompir i zavoleo ga, a o tome svedoči jedna priča koja je nastala u to vreme, a jedan od aktera nje je Sveti Sava:

“Umoli đavo Svetog Savu da ugovor načine i da posiju krompir, pa onda što je u zemlji to neka bude Svetoga Save, a što je na zemlji to da njemu ostane. Tako i učine. Posiju krompire, krompiri izniknu, ukaže se najpre čimina (busen), potom cvijet i za njim i bobe. Videći ovo, đavo stane prkositi Svetom Savi. No kad bude u jesen, onda čimina opadne i istrune, a Sveti Sava povadi krompire pa u trap. Nadimaše se đavo da pukne od zla videći ovako sebe prevarena i kajaše se što je sa popom posla imao”.

Komentari(0)

Loading