OD KAFANE DO PRVOG BEOGRADSKOG OBLAKODERA Nekada najviša zgrada u jugoistočnoj Evropi

M. M.

15:00

Zanimljivosti 0

U vreme kada je izgrađena, ova zgrada bila je najviša u jugoistočnoj Evropi, a zbog svoje lepote dobila je i status spomenika kulture.

OD KAFANE DO PRVOG BEOGRADSKOG OBLAKODERA Nekada najviša zgrada u jugoistočnoj Evropi
Shutterstock

 

Moderne metropole danas su, između ostalog, prepoznatljive i po oblakoderima. Iako iz ove perspektive ne deluje tako, i Beograd je svojevremeno bio među gradovima koji su se mogli pohvaliti takvim zdanjima. Prva takva zgrada u glavnom gradu Srbije, koja je u to doba ponela i titulu najviše u jugoistočnoj Evropi, bila je Palata „Albanija“.

Ova zgrada smeštena je na uglu Kolarčeve i Knez Mihailove ulice. Gradnja je počela na osnovu projekta Branka Bona i Milana Grakalića 1938, a završena godinu dana kasnije po projektima Miladina Prljevića i konstruktora inženjera Đorđa Lazarevića.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Istorijska činjenica (@istorijskacinjenica1206)

Palata „Albanija“ ime je dobila po istoimenoj kafani iz 1860. godine, koja se nalazila na toj lokaciji. Kafana se sastojala od podruma, prizemlja i jednog sprata, a nakon inspekcije sredinom tridesetih godina 20. veka ustanovljeno je da je u zapuštenom stanju, koje se ne može srediti nikakvom popravkom.

Kafana je bila omiljeno sastajalište Beograđana, a među njenim najpoznatijim i najčešćim gostima bio je i čuveni satiričar Branislav Nušić. Kafana je srušena odmah posle ponoći 17. oktobra 1936. godine, a zemljište na kojem se nalazila prodato je za tadašnjih basnoslovnih osam miliona jugoslovenskih kraljevskih dinara Hipotekarnoj banci Trgovačkog fonda. Ta suma je isplaćena direktnim naslednicima (Simići i ostali) originalnog vlasnika placa Krste Tomanovića.

Palata „Albanija“ dugo je bila najviša zgrada u prestonici i po njoj su regulisane ostale na potezu od Terazija do Slavije. Ova zgrada, visoka 53 metra, ima 13 nadzemnih i četiri podzemna sprata. Ukupne je površine 8.000 kvadratnih metara.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Zanimljivosti o Beogradu (@zanimljivostiobeogradu)

Palata „Albanija“ je građena u stilu srpskog modernizma sa bezornamentalnom fasadom, slobodnom osnovom, uz vertikalnu naglašenost, ali i dekorativne i funkcionalne specifičnosti u art deko stilu, a njena osnova je razvijena u skladu sa pozicijom na uglu ulica. Prvobitno je zgrada bila obložena zelenkastim italijanskim mermerom „ćipolinom“, a nakon Drugog svetskog rata plavičastosivim mermerom.

Palata je 1944. godine tokom savezničkog bombardovanja pogođena bombom od pola tone, a u njoj se tada nalazio glavni štab organizacije „Tot“. Podzemlje je bilo pretvoreno u protivavionsko sklonište za visoke nemačke funkcionere, a prilikom bombardovanja su poginuli svi koji su se tu nalazili.

Palata „Albanija“ je u vreme kada je izgrađena smatrana za jedno od najuspelijih arhitektonskih, urbanističkih i skulpturalnih rešenja u graditeljskoj praksi Beograda. Kao jedno od najznačajnijih ostvarenja jugoslovenske moderne arhitekture, 1984. godine je proglašena za spomenik kulture.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Градска општина Стари град (@opstinastarigrad)

(IZVOR: alo.rs)

Komentari(0)

Loading