JEDNA OD NAJPOZNATIJIH GLAVNIH ULICA U EVROPI Čuvar tradicije i impozantne istorije grada, dobila je ime po čuvenom srpskom knezu!

J. K.

10:05

Turizam 0

Pešačka zona, trgovački centar i ulica zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata.

JEDNA OD NAJPOZNATIJIH GLAVNIH ULICA U EVROPI  Čuvar tradicije i impozantne istorije grada, dobila je ime po čuvenom srpskom knezu!
Shutterstock

 

Retko se poseta glavnom gradu završi bez posete glavnoj ulici. Bilo da dolaze kao turisti ili da žive u Beogradu, ljudi će sigurno, šetajući prestonicom, posetiti uži centar i naravno njegovu najpopularniju ulicu – Knez Mihailovu.

Knez Mihailova je najpoznatije beogradsko šetalište, čuvar tradicije i impozantne istorije grada, kao i glavno mesto okupljanja svih posetilaca.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

U ovom srcu grada čuvaju se spomenici od velikog kulturnog značaja, kao i priča stara više vekova, za koju mnogi verovatno ne znaju.

Nazvana po knezu Mihailu Obrenoviću, koji je prvi put stupio na presto 26. juna 1839. godine, Knez Mihailova ulica jedna je od najstarijih i najcenjenijih znamenitosti u gradu.

Još pre nego što je ulica dobila ime po srpskom knezu, veruje se da je to bila glavna ulica Singidunuma u ​​rimsko doba. U vreme Turaka, Knez Mihailova je bila glavni trgovački centar, gde su se okupljale zanatlije, a iz prodavnica su se širili mirisi raznih proizvoda. Tu su se gradile bogate kuće, zvonile džamije i održavali se različiti festivali.

Tokom kneževe vladavine, ulica je 1867. godine uređena prema nacrtima srpskog arhitekte i urbaniste Emilijana Josimovića, koji je projektovao kako bi izgledao veliki deo starog grada. U čast kneza, pored naziva glavne ulice, podignut je i spomenik na platou Trga republike.

 

Ono što vam preporučujemo da posetite dok se nalazite u Knez Mihailovoj:

 

Zadužbina Nikole Spasića

 

 

 

Zgrada, koju je 1889. godine podigao čuveni beogradski trgovac Nikola Spasić, zakonom je zaštićena kao spomenik kulture, što je od velikog značaja za Republiku Srbiju, a Knez Mihailova je Beograd obogatila zgradama velike vrednosti. Nalazi se u Knez Mihailovoj ulici 33. Ova zadužbina je identično podeljena sa ostalim starim zgradama u ulici. Prizemlje je, kao i danas, bilo predviđeno za trgovačke radnje, dok su ostali spratovi građeni za stanovanje. U to vreme posedovanje ovakvog životnog prostora bilo je pravo blago koje je konzumirala bogata buržoazija.

 

 
Zgrada SANU

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Džazba (@photamora_00)

 

Dok hodate ulicom, vaš pogled će sigurno odlutati do detalja zgrade SANU. Dobro očuvana zgrada, ukrašena detaljima u baroknom stilu, značajno doprinosi veličanstvenosti i impozantnosti zgrade. Od svog osnivanja, sredinom 19. veka, služi za promociju umetnosti i nauke i kao svaka nacionalna akademija zrači duhom tradicionalizma i konzervativizma. Danas su u njemu razvijena različita odeljenja koja podstiču razvoj i veličanje nauke, a radi na unapređenju umetničke delatnosti.

 

Biblioteka grada Beograda

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A. D. Wijnberg (@adwijnberg)

 

Na samom kraju Knez Mihailove ulice, s pogledom na početak velikog i istorijski značajnog Kalemegdanskog parka, nalazi se zgrada biblioteke koja je osnovana 1931. Znamenitost je izgrađena 1869. godine i u početku je bila luksuzni hotel. Uvek možete ući u deo gde se svake nedelje organizuju razne umetničke izložbe ili književna dela. Zgrada je sačuvala svoj izvorni oblik i mešavina je renesansnog i klasičnog stila gradnje. Bogata raznovrsnim literarnim štivom i svima dostupna, ova biblioteka ima i klimatizovane i moderne aranžmane čitaonice.

 

 
 
 
 
tvrđava Bač

PROZOR U PROŠLOST Otkrijte skrivene priče Bačke tvrđave

Turizam

10:32 >> 13:28

14 maj, 2024

Kada svaki slučajni ili namerni posetilac pređe stari zeleni most, direktno kroz kapiju “Šiljak” ulazite u istoriju. Atmosfera male ušorene ulice će vas poneti da vidite to najvelelepnije zdanje na levoj obali Dunava. Gordog srednjovekovnog diva u srcu Vojvođanske ravnice – Tvrđavu Bač.

Komentari(0)

Loading