NAJVEĆI SRPSKI DOBROTVOR Zadužbina i skulptura čoveka koji je ceo svoj život pomagao siromašnima

M. M.

18:00

Turizam 0

Igumanova palata ili, pravilnije, Palata Igumanov nalazi se u centru Beograda, na Terazijama. Sagrađena je 1938. godine prema projektu arhitekata Petra i Branka Krstića, u stilu modernizma.

NAJVEĆI SRPSKI DOBROTVOR Zadužbina i skulptura čoveka koji je ceo svoj život pomagao siromašnima
shutterstock

 

Palata Igumanov sagrađena je u vreme intenzivnih napora da se Terazije, koje su u međuratnom periodu postale gradski centar, obogate reprezentativnim objektima. Zadužbina trgovca Sime Andrejevića Igumanova raspisala je uži konkurs za projekat palate krajem 1935. godine, a vodio ga je arhitekta Pera Popović, pobornik srpsko-vizantijskog stila u arhitekturi. Na konkurs su pozvani arhitekte Aleksandar Deroko i Branko i Petar Krstić. Zahtev zadužbine bio je da palata bude monumentalna i u traženom stilu.

Rad braće Krstić, sa širokim arkadama i u modernizovanoj verziji srpsko-vizantijskog stila, usvojen je na konkursu i 1936. godine, kada je počela izrada glavnog projekta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Tokom razrade projekta Krstići su odustali od nefunkcionalnih elemenata poput arkada u prizemlju i konačno završili projektovanje krajem 1936. Naredne godine počela je izgradnja, a završena je u aprilu 1938. Tokom gradnje izvršene su neke manje prepravke, a neposredno posle Drugog svetskog rata urađene su neke manje promene u prizemnim prostorijama.

Pošto je Sima Igumanov bio veliki dobrotvor i stipendirao školovanje nadarene dece, na vrhu njegove zadužbine montiran je spomenik „Sima Igumanov sa siročićima“, koji je bio svojevrsni simbol palate Igumanova i Terazija. Spomenik je je bio delo vajara Lojze Dolinara i visok preko tri metra. Posle Drugog svetskog rata SKOJevci su taj spomenik skinuli i razorili, a inicijativa da se spomenik vrati na svoje mesto započeta je 1991. godine da bi konačno posle trideset godina spomenik koji je nekad krasio ugaonu petospratnicu na Terazijama bio vraćen na svoje mesto.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Milutin V. (@milutinv)

 (IZVOR:alo.rs)

Komentari(0)

Loading