VAŽNO Evo kako pravilno čuvati voće i povrće u frižideru, jedno NIKAKO NEMOJTE raditi

Kada je u pitanju čuvanje voća u frižideru, postoje nekoliko važnih pravila koja će vam pomoći da produžite svežinu voća i izbegnete truljenje.

frižider
Shutterstock

Voće i povrće treba držati odvojeno u posudama ili kesama. Nemojte mešati različite namirnice u istoj posudi. Na taj način ćete sprečiti da se etilen, prirodni gas koji neki plodovi ispuštaju, prenese s jedne vrste na drugu i ubrza proces zrenja ili truljenja.

Sledeće vrste voća možete slobodno staviti u frižider:

  • Citrusno voće, limun, pomorandže, mandarine.
  • Jabuke dobro podnose hlađenje.
  • Bobičasto voće, maline, borovnice, jagode.
  • Salata će duže ostati sveža ako je čuvate u frižideru.
  • Špargle, cvekla, kelj, šargarepa, celer, pečurke, takođe dobro podnose hlađenje.

Izbegavajte hlađenje sledećih vrsta voća i povrća:

  • Nezrele banane ne stavljajte u frižider jer će brže sazreti.
  • Zeleni pasulj, endivija, brokoli, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, blitva, krastavci, patlidžan, lisnato povrće, peršun, grašak, paprika, spanać, bundeva, slatki krompir, potočarka, lubenica: Ove vrste ne treba hladiti jer mogu izgubiti kvalitet i ukus.
  • Niske temperature paradajza mogu uništiti njegov fini ukus, pa ga je bolje čuvati na sobnoj temperaturi.

Obično se ne preporučuje pranje voća i povrća pre odlaganja u frižider jer višak vlage može ubrzati truljenje.

Ako ipak operete voće, obavezno ga dobro osušite ili obrišite višak vode papirnim ubrusom. Bobičasto voće možete oprati u činiji hladne vode s malo sirćeta kako biste uništili bakterije, ali ga nakon toga dobro osušite kako se ne bi stvorila buđ.

Komentari(0)

Loading