NARODNA VEROVANJA I NJIHOVO ZNAČENJE Da li zviždanje u kući ili otvaranje kišobrana donose nesreću u naš dom?

Jelena Vamović

20:00

Zanimljivosti 0

Koliko ste puta od svojih baka ili roditelja čuli da ne zviždite u kući, kada kinete viču nazdravlje, kucni u drvo ili ne otvaraj kišobran u stanu?

NARODNA VEROVANJA I NJIHOVO ZNAČENJE Da li zviždanje u kući ili otvaranje kišobrana donose nesreću u naš dom?
shutterstock

 

Zviždanje u kući

Po starom slovenskom verovanju, zviždanje u zatvorenom prostoru, naročito u porodičnom domu može da dozove loše duhove, koji kasnije remete mir i sreću prorodice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U nekim krajevima su “duhovi” preinačeni u pacove – sve samo da se zanemari činjenica da visokofrekventni zvukovi ponekad mogu da iznerviraju ljude i učine ih napetim ili svađalački nastrojenim.

Da kucnem u drvo – narodna verovanja o isključivanju zlih duhova

Verovanje da ako izjavite nešto što donosi blagostanje i sreću u vaš život, a nakon toga niste kucnuli u drvo, takođe datira jos od paganskih vremena. Pagani su verovali da duhovi žive u drveću, pre svega u hrastovima. Kucanjem u drvo iskazivali su poštovanje i zahvalnost dobrim duhovima i na taj način osiguravali sebi pomoć u borbi protiv zlih sila.

Narodno verovanje o kijanju – znak zdravlja i istinite priče

Verovatno se i vama stalno dešava da nakon što kinete neko obavezno kaže “nazdravlje”? Znate li zbog čega je to tako? Nime, u narodu se veruje da duša prilikom kijanja izađe na nos pa se sa jednom od ovih uzrečica ona vraća nazad u telo!

Postoji još jedno simpatično sujeverje u vezi sa kijanjem kome ste verovatno takođe svedočili. Veruje se da ako neko kine tokom razgovora – ta priča se označava kao apsolutno istinita.

 

(Izvor: Najžena.rs)

 

Komentari(0)

Loading