NAJČEŠČA SUJEVERJA KOD NAS U koje verujete vi?

Kod nas su zastupljena brojna verovanja koja se smatraju sujeverjem.

NAJČEŠČA SUJEVERJA KOD NAS U koje verujete vi?
Shutterstock/pop

Torba na podu - gubitak novca

Ovo ste makar jednom sigurno čuli od mame ili bake. Dolazite umorni sa sednmog časa i konačno bacate torbu sa leđa spremni da je ostavite na podu do jutra. Međutim, kako bi ona dotakla tlo, majka ili baka bi Vas upozorile da je istog trenutka podignete jer ćete u suprotnom imati loše ocene. Ovo sujeverje važi i za obične torbe, jer ako ih ne podignete, nećete imati novca.

NAJČEŠČA SUJEVERJA KOD NAS U koje verujete vi? Shutterstock/pop
 

 

Sedenje na ćošku stola - nećeš se udati/oženiti...

Retko zbog čega smo spremni da ustajemo od slavskog stola ili da se u kafiću svi stisnemo. Međutim ako nekome zapadne mesto na ćošku stola, kao omađijani, svi se reorganizujemo kako bi napravili mesta za još jednog. Razlog je, možda i najpoznatije, srpsko sujeverje rasprostranjeno po svim krajevima naše zemlje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada ne popiješ sok ili vodu koji su ti posluženi u gostima, ostavljaš domaćinu svađu u kući

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedno od nasumičnijih verovanja sa ove liste je upravo ovo. Ne znamo zašto ali, po narodnom verovanju, ukoliko ne popijete do kraja piće koje vam je domaćin sipao ostavićete mu svađu u kući. U nekim krajevima je verovanje isto ali umesto svađe ostavljate takozvane zlotvore, koji verovatno čine zlo u kući.

NAJČEŠČA SUJEVERJA KOD NAS U koje verujete vi? Shutterstock/pop
 

 

Nepojedena hrana u tanjiru sluti na rat i gladovanje

Ukoliko ste u gostima i toliko ste siti da jednostavno ne možete više da uzmete ni jedan jedini zalogaj, čestitamo, upravo ste izazvali ratne sukobe. Šalu na stranu ali ovo sujeverje potiče iz turbulentne istorije ovog prostora, koji je kroz vekove bio u konstantnim sukobima. Glad je bila dosta česta pojava u Srba te je svaki zalogaj bio vredan.

Piletina je zabranjena za prazničnu večeru

Još jedno u nizu bizarnih verovanja je i ovo, ukoliko za prazničnu večeru spremate meso, ono ne sme da bude ptičije. Po ovom običaju ukoliko se ipak odlučite za pernatu životinju vaša sreća će odleteti iz kuće i porodica neće ostati na okupu.

Ukoliku vidite popa uhvatite ga za dugme

Svi znamo foru za odžačara, ukoliko ga vidimo - hvatamo se za dugme. Međutim, ako vidite popa bolje ga pojurite i uhvatite za dugme, jer ukoliko to ne uradite pratiće vas nesreća.

NAJČEŠČA SUJEVERJA KOD NAS U koje verujete vi? Shutterstock/pop
 

 

Polomljeno ogledalo, loš znak

Ako vam se ikada bude desila ovakva situacija to nije zato što ogledalo ne može da podnese vašu lepotu. Po predanju, ukoliko ono pukne samo od sebe to je loš znak. Ogledalo je puklo zato što je ugledalo smrt i jako se uplašilo.

Upaljač se ne poklanja

Ovo je jedno srednjoškolsko verovanje, ali navodno upaljač ne sme niko da vam pokloni jer će u suprotnom vaše prijateljstvo sa tom osobom biti prekinuto. Kao štit od ovog sujeverja, ako vam neko ponudi upaljač vi njemu za uzvrat dajte makar dinar kako bi oterali zlu sreću.

Crna mačka

Najrasprostranjenije verovanje, ako vidite crnu mačku kako vam prelazi ulicu, to je loša sreća, morate da se vratite trinaest korana unazad, kako biste se zaštitili.

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

Zanimljivosti

16:00

25 maj, 2024

Čajetina - Najpoznatiji dečko sa sela u Srbiji, Luka Crepuljarević iz zlatiborskog Semegnjeva, oduševio je čitav region, ali i sve naše ljude koji žive širom planete svojim stavovima, rumenim obrazima i širokim osmehom. On je odlučio da se vrati na očevo imanje, nakon što mu je umrla baka koju je mnogo voleo i baš zbog nje i svog oca koji takođe nije među živima, odlučio je da nikako ne sme dopustiti da, kako je rekao, njihove livade pasu tuđe ovce.

Komentari(0)

Loading