SRBI U GINISOVOJ KNJIZI REKORDA Dalibor Jovanović je Ginisove rekorde obarao čak 26 puta i to u 11 kategorija

M. M.

20:30

Zanimljivosti 0

Od plivača preko najduže pletenice do najvećeg bika.

SRBI U GINISOVOJ KNJIZI REKORDA Dalibor Jovanović je Ginisove rekorde obarao čak 26 puta i to u 11 kategorija
Shutterstock

 

Prvi Srbin koji se našao u Ginisovoj knjizi rekorda bio je Demetrijus Filipović koji je 1955. godine bio treći najstariji čovek na planeti, a imao je 110 godina. Od tada su stranice knjige rekorda popunjavali mnogi Srbi, a ovo su najimpresivniji rekordi koje su oni postigli.

Ljudski magnet

Dalibor Jovanović je Ginisove rekorde obarao čak 26 puta i to u 11 kategorija. Neki od Ginisovih rekorda koje je oborio su: najviše kašika balansiranih na licu, 31, potom, najviše kockica poravnatih i postavljenih na isti broj vezanih očiju – 29, zatim, najbrže vreme da se deset kockica stave na broj jedan vezanih očiju, to je uspeo za 6,84 sekunde, onda da najbrže organizuje šahovski set u timu dvoje i to 37, 30 sekunde.

Najduža kika

Nikola Kulezić, fizer iz Šapca, upisao se u knjig rekorda napravivši pletenicu dugu čak 820 metara, tešku preko 70 kilograma. Za učvršćivanje kike na glavi Ivane Knežević bilo mu je potrebno 10 sati.

Od Užica do Londona

Milutin Milutinović iz Užica uspeo je da peške stigne od Užica do Londona i pred Ginisovom komisijom na stadionu Linford Kristi ostvari životni san. Milutinu je trebalo 62 dana da stigne do Londona. Za to vreme, on je smršao 12 kilograma.

Dva uzastopna rekorda

Vojislav Mijić, Šapčanin, prvi Ginisov rekord je oborio plivajući od Sremske Mitrovice do Beograda 1992. godine. Tada je stazu od 139 km preplivao za 36,5 časova. Sledeće, 1993. godine, usled rata u Jugoslaviji, preplivao je od Vukovara do Beograda165 km za 23 časa i 56 minuta, čime je postavio novi Ginisov rekord.

Grdosija od dve tone

Milovan Mijatović, stočar iz Mionice kod Valjeva, u Ginisovu knjigu rekorda je ušao tako što je 2003. godine odgajio natežeg bika na svetu, zvanog Ferdinand. Ferdinand je bio težak 2100 kg i time je oborio rekord koji je proteklih 100 godina držao jedan bik iz Meksika.

Komentari(0)

Loading