NAJSTARIJA KUĆA ZA STANOVANJE U SRBIJI Simbol Vranja star preko 250 godina

M. M.

21:00

Zanimljivosti 0

Od 1881. u zgradi konaka bila je smeštena gimnazija, a nakon toga i zgrada opštine, da bi 1960. godine u istoj bio osnovan Narodni muzej.

NAJSTARIJA KUĆA ZA STANOVANJE U SRBIJI Simbol Vranja star preko 250 godina
Shutterstock

 

Dve zgrade koje je podigao Rauf-beg Džinoli 1765. Selamluk, odnosno konačište za muške članove pašine porodice, u koju je smešten muzej, i zgrada Haremluk, gde su boravile pašine žene. Konak je svojevremeno otkupio vladika Pajsije i poklonio ga Vranju. Od 1881. u zgradi konaka bila je smeštena gimnazija, a nakon toga i zgrada opštine, da bi 1960. godine u istoj bio osnovan Narodni muzej.

Selamluk i Haremluk su po unutrašnjem sklopu skoro identične, građene u tursko-balkanskom stilu. Obe se sastoje iz prizemlja i sprata koji su povezani strmim stepenicama. Oko centralnog hola nepravilnog oblika raspoređene su sobe. Sobe su međusobno povezane takozvanim odžaklijama koje su služile za grejanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vladimir Ilic (@vlada_ilic_vr)

Na pročelju zgrade Haremluka na spratu je primetna polukružno završena prostorija. To je „divanhana“, koja i danas postoji, a služila je za odmor. Svaka soba ima tavanice izrađene u tehnici drvorezbarstva, od kojih je najreprezentativnija ona u zgradi Haremluka. Građevine su povezane dvorištem.

Prema zvaničnim podacima, Pašin konak je najstarija kuća za stanovanje u Srbiji jer ima 254 godine. Poslednjih nekoliko godina, realizovano je nekoliko projekata koji su bili usmereni na očuvanje same zgrade, ali i na druge segmente. Jedna od najvidljivijih i najznačajnijih promena bila je rekonstrukcija krovnog pokrivača i saniranje krovne konstrukcije, koja je bila u veoma lošem stanju. To je u izvesnoj meri promenilo izgled zgrade, s obziromna to da je stavljena nova ćeremida.

Ona je prilagođena standardima zaštite, ali je i starinskog izgleda. Na prvi pogled izgleda kao da je stara, što se tiče oblika i boje, a u stvari je potpuno nova. Pre sedam godina ispred Pašinog konaka postavljen je i spomenik Staniši Stošiću, pevaču izvorne vranjske muzike, tako da ovaj deo Vranja predstavlja svojevrsno vraćanje u prošlost svima koji ovde dođu i žale za nekim starim vremenima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natasa Jordanov Mitic (@natashkavr)

Komentari(0)

Loading