NAJSTARIJA KUĆA U VRANJU Nekada je u njoj bila gimnazija koju je pohađao Bora Stanković

M. M.

18:00

Kultura 0

Pod Turcima obe zgrade spajao je viseći most, kako paša, kada je noću odlazio u haremluk kod žena, ne bi zaobilazio kroz dvorište. Pašin konak bio je ograđen visokim zidom (zadržao se do posle II svetskog rata), kojim je, prvobitno, paša skrivao svoju privatnost.

NAJSTARIJA KUĆA U VRANJU Nekada je u njoj bila gimnazija koju je pohađao Bora Stanković
Printscreen

Pašin konak je zdanje u Vranju koje je sagradio Rauf-beg Džinoli 1765. godine. Konak se sastoji od dve zgrade. U prvoj zgradi (Narodni Muzej) bio je selamluk za boravak muškaraca, a u drugoj (sada poslovni centar SIMPO) haremluk za pašine žene.

Zgrada selamluka se nalazi pored ulice, a zgrada haremluka iza nje, u dvorištu. Po oslobođenju Vranja od Turaka, ćerka poslednjeg vranjskog paše Husein paše, Abdulj hanuma je prodala vladici Pajsiju koji ga je poklonio gradu. U dugogodišnjoj istoriji ove zgrade u njoj se nalazila i prva otvorena Gimnazija od 1881. do 1932.

Nju je kao sedmorazrednu pohađao i književnik Borisav Stanković a profesori su mu bili, između ostalih,književnici Radoje Domanović i Jaša Prodanović. Nakon toga, ovo zdanje je postojalo kao opština. U zgradi nekadašnjeg selamluka od 1960. nalazi se Narodni muzej kao Muzej narodnooslobodilčke borbe. Vremenom muzej je prerastao u muzej kompleksnog tipa, koji pored istorijskog ima i odeljenje arheologije dopunjeni numizmatičkom zbirkom i odeljenje etnografije. U svojim zbirkama danas ima preko 15000 predmeta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NAJSTARIJA KUĆA U VRANJU Nekada je u njoj bila gimnazija koju je pohađao Bora Stanković Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

mika antić

EVO KAKO JE UMRO MIKA ANTIĆ: Ovakvu smrt niko nije zaslužio!

Kultura

14:00

21 april, 2024

Veliki Miroslav Mika Antić je preminuo, 24. juna 1986. Pamtimo ga pre svega kao velikog pesnika, ali on je bio mnogo, mnogo više. Mnogi zaboravljaju (ili i ne znaju) da je pored svega ostalog, bio i filmski reditelj i iza sebe je ostavio nekoliko bitnih naslova.

Komentari(0)

Loading