KUPATILO IZ 17. VEKA Građevina koja se našla u mnogim delima Bore Stankovića

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 1

Izgrađeno je krajem 17. veka, tačnije oko 1690. godine.

KUPATILO IZ 17. VEKA Građevina koja se našla u mnogim delima Bore Stankovića
printscreen youtube

 

Tursko kupatilo, hamam ili popularno nazvan amam, je spomenik kulture i nepokretno kulturno dobro grada Vranja. Amam je izgrađen krajem 17. veka, tačnije oko 1690. godine, a sastoji se iz jednog dela u kome su se na smenu kupali muškarci i žene.

Tursko kupatilo je izgrađeno od tesanog kamena i opeke. Krov je prekriven ćeramidom i na njemu se nalazi pet kupola, sa staklenim okulusima koji su bili zaduženi za osvetljavanje unutrašnjosti hamama. Hamam poseduje sve ono što je potrebno, svlačionice, halvat (mesta za kupanje), hazisu (rezervoar za vodu).

 

printscreen youtube

Amam je jedan od simbola Vranja, a svoje mesto je našao i u delima Bore Stankovića. U njegovom delu „Nečista krv“ glavna junakinja Sofka se kupala u ovom kupatilu pre svog venčanja.

Iako jedna od najstarijih građevina Vranja o amamu se nije vodila velika briga. Bilo je neuspelih pokušaja negovog obnavljanja i otvaranja za posetioce, ali uzalud. Amam čeka neka bolja vremena kada će mu se vratiti nekadašnji sjaj.

 

printscreen youtube

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
bane017

03.02.2023 21:53

Koja katastrofa a i jad i beda. Koji smo mi to narod da smo iscrpli sve ostalo pa se oslanjamo na turcizam. Kao vranjanac nista nebi mi smetalo da se ovo rugle cim pre srusi da neostane ni cigla na ciglu ni temelji. Pa kad su turci toliko bili dobri s nama sto su bezali posle oslobodjenja od istih?! Dakle vama do koga je stalo do turcizma nosite dimije a mene ostavite na miru. Ja bih radije da moj grad bude poznat po Justinu Popovicu a ne po turskim cerpicima!