PANČIĆEV, UNIVERZITETSKI, AKADEMSKI Kako je oblikovan najlepši beogradski park

M. M.

16:00

Zanimljivosti 0

Univerzitetski ili kako se još naziva Studentski i Akademski nalazi se u samom centru Beograda, prekoputa Kapetan Mišinog zdanja. 

PANČIĆEV, UNIVERZITETSKI, AKADEMSKI Kako je oblikovan najlepši beogradski park
Printscreen wikipedia

 

U toku turske vladavine ovde je bilo tursko groblje, koje je uklonjeno polovinom 19. veka. Potom je na jednom delu današnjeg parka napravljena najveća i najpoznatija pijaca (uklonjena tek 30-ih godina 20. veka).

Prvi urbanista Beograda, Emilijan Josimović, smatrao je da ovom prostoru dolikuje nešto reprezentativnije od pijace, pa je nakon 1869. godine, kada su počeli radovi na regulaciji, skratio Veliku pijacu za polovinu, a preostali deo je pretvorio u park. Interesantno je da je pijaca pomerena nešto niže, na mesto gde je danas Osnovna škola „Mihajlo Petrović Alas“, neposredno ispod Muzeja Vuka i Dositeja. Ta pijaca je bila poznata pod imenom „Jovanova pijaca“. Nestala je izgradnjom pomenute škole.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zoran Milosevic (@zoran5905)

Prve urbane konture park dobija krajem 19. veka, kada je u njemu otkriven spomenik Josifu Pančiću, a definitivno je uobličen 30-ih godina 20. veka prenošenjem spomenika Dositeju Obradoviću sa Kalemegdana i podizanjem sadašnje barokne ograde. Spomenik Josifu Pančiću je postavljen 1897. godine a njegov autor je srpski vajar Đorđe Jovanović. Spomenik Dositeju Obradoviću je otkriven 9. juna 1914. na ulazu u Kalemegdanski park, a njegov autor je vajar Rudolf Valdec.

Akademski park je, sa stanovišta botaničke vrednosti, značajan jer se unutar male površine nalazi 21 vrsta drveća. Donedavno je najstarija bila japanska sofora (Sophora japonica). Nakon 120-godišnjeg života, posečena je 2008. godine, ali je na njenom mestu oblikovana klupa.

Akademski park je kategorisan kao značajno prirodno dobro, a režim zaštite je III stepena. Posebno zaštićena vrsta na prostoru parka je stablo sofore.

Komentari(0)

Loading