NIŠ Kroz vekove kapija između istoka i zapada, kolevka moćnog CARA KONSTANTINA koji je postavio temelje hrišćanstva

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Niš, srpski grad sa vekovnom istorijom na Balkanu i u Evropi, svoju dugu i bogatu istoriju duguje različitim periodima i vladarima.

Niš
Shutterstock

Starost Niša seže u drevne periode, gde je već u najstarija doba bio poznat kao kapija između Istoka i Zapada. Naseljavali su ga Paleo-Balkanski Tračani u doba gvozdenog doba, pre nego što su područje osvojili Kelti 279. godine pre nove ere. Kelti su osnovali grad Scordiscus, označavajući početak rimskog uticaja.

Rimsko doba je Nišu donelo poseban značaj. Kao deo Rimske provincije Moesia Superior, grad je bio ključna tačka na putu Via Militaris koji je povezivao Rim sa Carigradom.

Rođenje cara Konstantina Velikog u Nišu dodatno je učvrstilo njegovu ulogu, a grad je bio poznat kao Naissus.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Konstantin Veliki rođen je 27. februara oko 272. godine nove ere, njegovo pravo ime je Flavije Valerije Konstantin. Konstantin se obrazovao na Dioklecijanovom dvoru, gde je učio latinski, grčki i filozofiju. Vjerovali ili ne on je na tom dvoru držan kao taoc u zamenu za očevo dobro ponašanje.

Učinio je hrišćanstvo zakonskom, slobodnom i državnom religijom. Po predanju pred bitku sa Maksencijem car Konstantin u sred jasnog dana, vide na nebu presjajan krst, sav okićen zvezdama, a na krstu su bile ispisane reči: “Ovim pobeđuj”! Poslije pobede, car Konstantin je u Rimu, gradu najvećeg progona i stradanja hrišćana, podigao spomen krst, istog oblika kao što je bio onaj koji mu se na nebu ukazao pre bitke. To je bio novi znak rimskog carstva, a 313. godine proglasio je Hrišćanstvo zvaničnom verom čitavog carstva.

Poslije pobede nad Vizantijcima, rešio je da sazida novu prestonicu na Bosforu, Konstantinopolj, ili Carigrad, kako ga je narod prozvao. Taj grad živi i čuva neke od tragova slavne prošlosti, a mi ga svi znamo kao Istanbul.

Car Konstantin i carica Jelena SPC
 

325. godine bio je osnivač i domaćin prvog sabora u Nikeji kojim su začeti temelji pravoslavne crkve. Takođe, njegova majka je pronašla je krst na kojem je stradao Isus Hrist. Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog cara Konstantina i njegovu majku, caricu Jelenu.

Pretorijanska garda koja je bila simbol moći Rima i koja je pogubila čak 13 vladara raspuštena je i zauvijek ugašena zahvaljujući caru Konstantinu.

Niš je bio svedok važnih događaja tokom istorije Balkana. Nakon pada pod Osmansku vlast, postao je ključni administrativni centar. U periodu Osmanlijskog carstava sagrađeni su brojni objekti uključujući Nišku tvrđavu i Bali-begovu džamiju, jednu od dve preostale džamije u ovom gradu i jednu od od deset sagrađenih u Tvrđavi.

Tokom Prvog svetskog rata, Niš je imao značajan strategijski položaj, prolazeći kroz različite periode okupacije.

Danas, Niš je moderni industrijski, kulturni i obrazovni centar Srbije. Poznat po svojoj istoriji, arheološkim nalazištima i prestižnom univerzitetu, grad takođe privlači pažnju kao domaćin Nišville Jazz Festivala, koji dodatno obogaćuje kulturnu scenu.

Kroz vekove, Niš je ostao most između različitih kultura i civilizacija. Njegova prošlost i danas zaokuplja, čineći ga nezaobilaznom tačkom na karti evropske istorije.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/91638/tesnjar-ukras-je-valjeva-i-jedno-od-retkih-orijentalnih-naselja-sacuvanih-u-srbiji/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/kultura/vesti/85603/manasija-najlepsi-dragulj-srpske-kulture-i-nezaobilazno-mesto-da-se-vidi-kakva-smo-sila-bili/vest

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading