TEŠNJAR Ukras je Valjeva i jedno od retkih orijentalnih naselja sačuvanih u Srbiji

16:00

Turizam 0

Tešnjar je stari deo grada Valjeva i jedan od njegovih najupečatljivijih simbola. Nalazi se na desnoj obali reke Kolubare, stešnjen između rečnog toka i brda. Ovaj deo grada je danas jedna od retkih orijentalnih celina sačuvanih u Srbiji.

Valjevo
Shutterstock

Tešnjar se sastoji od jedne ulice koja prati tok reke Kolubare i nekoliko manjih ulica koje se niz brdo spuštaju ka njoj. Većina kuća u Tešnjaru nastala je u 19. veku, ali uz poštovanje zatečenog stila i prostornog rasporeda.

U trenutku nastanka ovih objekata u njima su se nalazile prodavnice, radionice, trgovački i zanatski magacini, a u prostranim dvorištima iza njih su se nalazile pomoćne građevine, Tešnjar je predstavljao trgovačko-zanatsku četvrt Valjeva, čaršiju.

Tokom vekova, Tešnjar je opstajao i menjale su se građevine i objekti, ali ne i lokacija i prostorni raspored. Značajnije promene nisu doneli ni kasniji vekovi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako je početkom 19. veka došlo do novog, privremenog, opadanja Valjeva, to se nije odrazilo na Tešnjar, već na stambeno-administrativni deo naselja na suprotnoj obali Kolubare. Deo naselja na levoj obali reke zamro je i nestao, pretvarajući se u ruševine, a potom u livade i ledine. Međutim, Tešnjar je opstao i celo Valjevo se sabilo u njegove okvire.

Tokom druge polovine 19. veka, Valjevo se našlo u fazi novog uspona, broj stanovnika se naglo povećao, a grad se proširio na levu obalu reke, dok je stara čaršija opstala, sačuvavši stare namene, čak se i produžila dalje niz Kolubaru.

Na ovaj način, konzerviran i zaštićen praktičnim potrebama, Tešnjar je opstao sve do polovine 20. veka. Tada, usled novih tokova razvoja Valjeva, izazvanih naglom industrijalizacijom, Tešnjar je izgubio svoju nekadašnju namenu i značaj u okvirima gradskog života, počevši da naglo propada. Ipak, brigom Valjevaca, Tešnjar je opstao, i poslednjih decenija 20. veka otpočeo je proces njegove restauracije i konzervacije, koji i danas traje.

Tešnjar je danas i turistička atrakcija, a manifestacija Tešnjarske večeri privlači posetioce svojom autentičnom atmosferom i bogatim kulturnim sadržajem.

Tešnjarske večeri se organizuju od 1987. godine, čime su najstariji letnji festival u Valjevu. To je međunarodna kulturna, turističko-privredna manifestacija i smotra pozorišnog i filmskog stvaralaštva, književnika, izdavača, knjižara, vrhunskih autora u oblasti klasičnog i savremenog muzičkog stvaralaštva i ostvarenja u oblasti likovne umetnosti.

Komentari(0)

Loading