SEVERNA ITALIJA Italijanski ali i "SRPSKI GRAD" , nećete verovati kako su se Srbi doselili u TRST! (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Srpska kultura i tradicija u Trstu ima bogatu istoriju i ostavila je tragove koji su i danas vidljivi na ulicama, fasadama i zgradama.

Trst
Lepote Srbije/J.J.

U periodu između 18. i 19. veka, veliki broj imućnih Srba, uglavnom iz Sarajeva i Hercegovine, naseljava se u Trstu i okolini. Srpska manjina je postala prilično uticajna u gradu, a mnogi njeni pripadnici su držali važne trgovačke firme i brodovlasničke poslove.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Spiridona

Srpska pravoslavna crkva Svetog Spiridona u samom centru Trsta, na trgu Ponte Roso, svedoči o istorijskom značaju srpske zajednice u ovom gradu. Evidentirana je kao kulturno dobro od strane italijanske službe zaštite spomenika kulture. Njen arhijerejski namjesnik za Italiju je protojerej – stavrofor Raško Radović. Adresa crkve i crkvene opštine je Via Genova. Za Srbe u Trstu, ova crkva predstavlja važno mesto duhovnog i kulturnog života.

Ova crkva je jedan od najvažnijih tragova srpske kulture u Trstu. U vreme vladavine habsburškog cara Karla VI, Trst dobija status slobodne luke. Tada su se doselili pomorci, trgovci i zanatlije iz Hercegovine, Boke, Bosne, Dalmacije i drugih krajeva. Prava renesansa za Srbe počinje 1751. godine, kada je Poveljom Marije Terezije odobreno da Srbi podignu svoju crkvu, osnuju crkvenu opštinu i otvore školu.

Stvaraju se uslovi za razvoj zajednice, te ove ustanove krajem 18. veka postaju kulturni centri koje često posećuju vodeći srpski intelektualci i prosvetitelji: Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Njegoš, Lukijan Mušicki, Joakim Vujić, Matija Ban, Josif Rajačić, Mihailo Obrenović i mnogi drugi. Znameniti Srbi iz Trsta pružili su značajnu pomoć matici i Karađorđevim ustanicima.

Brojne gospodske vile, impresivne palate i veličanstvena Crkva Svetog Spiridona svedoče o slavnoj istoriji Srba i Crnogoraca i njihovom uticaju na preporod Trsta u 18. i 19. veku. Poznati po svom radu i zadužbinarstvu, bili su vlasnici desetina raskošnih palata, flota i trgovačkih preduzeća.

Gopčevići, Kurtovići, Vučetići, Vukasovići, Rađenkovići, Ivanovići, Teodorovići, Riznići, Popovići, Tripkovići, Škuljevići su neke od srpskih značajnih porodica tog vremena.

Iako nekih starih srpskih porodica i njihovih potomaka u Trstu više nema, ostale su fascinantne građevine koje svedoče o nekadašnjem bogatstvu. Palata Gopčević je jedna od najlepših palata u Trstu, a njen vlasnik Spiridon Gopčević bio je prijatelj sa Garibaldijem i predsednik srpske pravoslavne komune u Trstu. Njegova porodica je ostavila značajan trag u istoriji grada. 

Italijanski film “Zajednica” Alesija Bocera (Alessio Bozzer), poznatog beogradskoj publici po dokumentarcu “Trst, Jugoslavija”, imao je srpsku premijeru, a naslanjajući se na tematiku prethodnog dela o masovnom odlasku Jugoslovena u šoping u Trst, autor se bavi najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom.Takođe, slike prate svakodnevni život srpskih emigranata i dece Srba rođene u Trstu, mešajući srpsku tradiciju i običaje sa novom, italijanskom kulturom i lokalnom tršćanskom.

Kroz scene iz svakodnevnog života, Bocer prikazuje njihove običaje i kulturu, nastale u spoju dva sveta.

Danas u regiji Friuli – Giulia – Venecija živi oko 10.000 Srba, dok ih je u samom Trstu oko 4000. Srpska pravoslavna crkva Svetog Spiridona i dalje predstavlja važno mesto duhovnog i kulturnog života za Srbe u ovom gradu.

Uprkos promenama tokom vekova, srpska kultura i nasleđe i danas su primetni u Trstu.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/82576/srpski-kovin-mesto-znacajno-za-srbe-iznenadicete-se-gde-se-nalazi-nije-u-srbiji/vest

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Komentari(0)

Loading