RIMSKI MOST Jedan od četiri preostala, prava je ATRAKCIJA za turiste i ljubitelje prirode, evo koju REKU krasi

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

U Srbiji su očuvana su samo četiri rimska mosta. Jedan koji je odoleo zubu vremena nalazi se u prelepoj prirodi na reci Ljuboviđi kod Ljubovije.

Rimski most Ljuboviđa
Printscreen/Youtube

Rimljani su ga gradili da premoste reku koja se nekada nalazila na raskršću puteva koji su vodili ka rudnom bogatstvu ovog kraja, konačan oblik most je dobio u 16. veku za vreme vladavine Turaka.

Iako rimski, most svoj sadašnji izgled duguje Osmanlijama. Izgrađen je od ukrasnog kamena zvanog sedra, bigar ili siga. Ovaj materijal je bio popularan i koristio se za izgradnju mostova i drugih građevina.

Most je konstruisan sa klamfama (gvozdenim kukama) koje su ga povezivale, a zatim se zalivalo olovo kako bi se osigurala trajnost građevine. Ova tehnika je karakteristična za to doba i predstavlja veštinu koja se ne može uporediti sa današnjim tehnikama. Okružen  netaknutom prirodom krasi čistu i prelepu reku Ljuboviđu. Posetioci mogu uživati u ribolovu, šetnjama i sakupljanju bilja dok istražuju ovu slikovitu lokaciju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Postoje i dve staze za planinare, jedna je staza koja kreće sa Proslopa na Rožanj, sa Rožnja kroz kanjon Kozluca i završava na Rimskom mostu, druga  ide iz sela Donja Orovica do grada Kamena spušta se u dolinu Ljuboviđe i opet završava kod Rimskog mosta.

Ovaj most je veoma značajan i spada u sadržaj turističke ponude Opštine Ljubovija, privlači veliki broj turista s obzirom na njegovu izgradnju i na njegov oblik.

Iako je most star, odoleo je svim izazovima novog veka. Čak i vodene bujice koje su pravile haos u nekoliko navrata proteklih godina nisu ostavile trag na mostu, što svedoči o njegovoj izdržljivosti.

Most je izgrađen od ukrasnog kamena zvanog sedra, bigar ili siga. Ovaj materijal je bio popularan i koristio se za izgradnju mostova i drugih građevina.

Visok pet i po metara i dugačak više od jedanaest, Rimski most na Ljuboviđi pod zaštitom je države kao spomenik izuzetne važnosti.

Ovaj most je veoma značajan i spada u sadržaj turističke ponude Opštine Ljubovija, privlači veliki broj turista s obzirom na njegovu izgradnju i na njegov oblik.

Rimski most ili latinska ćuprija potpuno je rekonstruisan 2016. godine i ovo je jedan od više od 120 arheoloških lokaliteta na teriotirji Azbukovice, Podgorine i Rađevine.

Ovo ne samo turistička atrakcija, već i ponos meštana Ljubovije. Njegova istorija i arhitektura čine ga posebnim mestom koje vredi posetiti.

Ako imate priliku, svakako posetite ovaj kraj i osetite duh prošlih vremena dok uživate u prirodnoj lepoti kakva se retko sreće.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading