RIMSKI MOST Jedan od četiri preostala, prava je ATRAKCIJA za turiste i ljubitelje prirode, evo koju REKU krasi

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

U Srbiji su očuvana su samo četiri rimska mosta. Jedan koji je odoleo zubu vremena nalazi se u prelepoj prirodi na reci Ljuboviđi kod Ljubovije.

Rimski most Ljuboviđa
Printscreen/Youtube

Rimljani su ga gradili da premoste reku koja se nekada nalazila na raskršću puteva koji su vodili ka rudnom bogatstvu ovog kraja, konačan oblik most je dobio u 16. veku za vreme vladavine Turaka.

Iako rimski, most svoj sadašnji izgled duguje Osmanlijama. Izgrađen je od ukrasnog kamena zvanog sedra, bigar ili siga. Ovaj materijal je bio popularan i koristio se za izgradnju mostova i drugih građevina.

Most je konstruisan sa klamfama (gvozdenim kukama) koje su ga povezivale, a zatim se zalivalo olovo kako bi se osigurala trajnost građevine. Ova tehnika je karakteristična za to doba i predstavlja veštinu koja se ne može uporediti sa današnjim tehnikama. Okružen  netaknutom prirodom krasi čistu i prelepu reku Ljuboviđu. Posetioci mogu uživati u ribolovu, šetnjama i sakupljanju bilja dok istražuju ovu slikovitu lokaciju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Postoje i dve staze za planinare, jedna je staza koja kreće sa Proslopa na Rožanj, sa Rožnja kroz kanjon Kozluca i završava na Rimskom mostu, druga  ide iz sela Donja Orovica do grada Kamena spušta se u dolinu Ljuboviđe i opet završava kod Rimskog mosta.

Ovaj most je veoma značajan i spada u sadržaj turističke ponude Opštine Ljubovija, privlači veliki broj turista s obzirom na njegovu izgradnju i na njegov oblik.

Iako je most star, odoleo je svim izazovima novog veka. Čak i vodene bujice koje su pravile haos u nekoliko navrata proteklih godina nisu ostavile trag na mostu, što svedoči o njegovoj izdržljivosti.

Most je izgrađen od ukrasnog kamena zvanog sedra, bigar ili siga. Ovaj materijal je bio popularan i koristio se za izgradnju mostova i drugih građevina.

Visok pet i po metara i dugačak više od jedanaest, Rimski most na Ljuboviđi pod zaštitom je države kao spomenik izuzetne važnosti.

Ovaj most je veoma značajan i spada u sadržaj turističke ponude Opštine Ljubovija, privlači veliki broj turista s obzirom na njegovu izgradnju i na njegov oblik.

Rimski most ili latinska ćuprija potpuno je rekonstruisan 2016. godine i ovo je jedan od više od 120 arheoloških lokaliteta na teriotirji Azbukovice, Podgorine i Rađevine.

Ovo ne samo turistička atrakcija, već i ponos meštana Ljubovije. Njegova istorija i arhitektura čine ga posebnim mestom koje vredi posetiti.

Ako imate priliku, svakako posetite ovaj kraj i osetite duh prošlih vremena dok uživate u prirodnoj lepoti kakva se retko sreće.

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading