ON JE ČUVAR ISTORIJE KOJI ODOLEVA VEKOVIMA Nisu ga srušile ni najveće poplave ni vodene bujice koje su nosile sve pred sobom(FOTO)
Rimski most na reci Ljuboviđi građen od kamena i zatopljen olovom, zbog toga je ostao sačuvan
Kada su pre nekoliko godina poplave kroz Srbiju nosile uteve i mostove, Rimski most na reci Ljuboviđi jedan je od retkih starih kamenih mostova sačuvanih u Srbiji, za koji se smatra da je građen još u starom veku, kada su Rimljani naseljavali područje Balkana. Samo je još jedan dokaz da ono što Rimljani naprave, teško šta može da uništi. Ušuškan u netaknutoj prirodi, i dostupan samo putnicima namernicima, Rimski most vekovima odoleva zubu vremena, ali i ćudima plahovite Ljuboviđe. Pretpostavlja se da su ga gradili u nameri da premoste reku koja se nalazila na čvorištu puteva koji su vodili u tri pravca: ka starom gradu Orlovine sa jedne, Soko gradu sa druge strane, i Sirmijumu koji je bio prestonica rimske provincije Donje Panonije.
Rina
„Ovo je jedan jedini most takve vrste sačuvan na području Srbije od Zapadne Morave pa do Save, praktično pripada u onu kategoriju elegantnih vitkih mostova, pandan njemu su tri mosta, slična njemu sačuvana na području Srbije i to u Vučitrnu Vojinovića most, Jakčijski most u Kratovu i most na Uvcu kod Sjenice”, kaže za RINU istoričar Sreten Cvetojević.
Možda vas zanima:
PRIRODNI KAMENI MOST Ostaci pećine kroz koju je nekada proticala reka, danas predstavlja pravu atrakciju za sve ljubitelje prirode
Prerast Samar je prirodni kameni most lučnog oblika, koji se nalazi u jugoistočnom delu Homolja.
NAJVEĆI JEDNOLUČNI MOST NA BALKANU Za gradnju utrošeno 30.000 jaja (VIDEO)
Kameni most u Ivanjici, podignut je početkom 20. veka.
Možda vas zanima:
PRIRODNI KAMENI MOST Ostaci pećine kroz koju je nekada proticala reka, danas predstavlja pravu atrakciju za sve ljubitelje prirode
Prerast Samar je prirodni kameni most lučnog oblika, koji se nalazi u jugoistočnom delu Homolja.
NAJVEĆI JEDNOLUČNI MOST NA BALKANU Za gradnju utrošeno 30.000 jaja (VIDEO)
Kameni most u Ivanjici, podignut je početkom 20. veka.
Sve više dece se rađa u Čajetini - danas otvoren drugi vrtić ali uskoro će biti potreban i treći: Novih 100 mesta za mališane na Zlatiboru, sjajna vest za roditelje
Na teritoriji opštine Čajetina iz godine u godinu sve je više dece, tako da su i potrebe za vrtiće porasle. Sada je za sve roditelje i mališane stogla sjajna vest jer je na Zlatiboru otvoren novi, moderno opremljen objekat vrtića „Narcis" koji će značajno unaprediti uslove boravka i ranog obrazovanja dece u opštini Čajetina.
Odjekivaće sirene ali nema razloga za brigu: U Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju sutra se testira sistem za javno uzbunjivanje
U sredu, 3. decembra, u 12 časova, u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši biće sprovedena redovna provera sistema za javno uzbunjivanje, zbog čega će biti aktivirane sirene.
Biće u obliku velikog lista, a u njemu pravi raj: Grad Čačak na obali reke dobija novi park jedinstven u Srbiji - ovako će da izgleda Moravski lisnik
Grad Čačak dobija još jednu uređenu zelenu površinu, jer je u planu da se na prostoru između Zapadne Morave i odbrambenog bedema, od Sportskog centra “Mladost“ do vodozahvata u Beljini, izgradi novi gradski park površine 56,18 hektara. Reč je o projektu “Moravski lisnik“, za koji je JP “Gradac“ izradilo urbanistički projekat.
Slavimo Svetog proroka Avdiju: Prema narodnim verovanjima, evo šta treba, a šta nikako ne valja danas raditi
Za Srpsku pravoslavnu crkvu danas je veliki praznik, odnosno, dan kada se obeležava Sveti prorok Avdija, čija životna priča i dela se prenose kroz vekove. Evo šta prema običajima i verovanjima na današnji dan nikako ne bi trebalo da radite, a šta se smatra poželjnim.
Sve što je bajato to mi prija - ustajala čorba i trule voćke su na meniju: Milutin iz Osečine svetski fenomen, čovek preko 30 godina jede samo pokvarenu hranu i oseća se kao mladić
Dok neko svoj jelovnik ne može zamisliti bez mesa, drugi svoju ishranu baziraju na voću i povrću. Međutim, kad je izbor hrane u pitanju Milutin iz Osečine je svetski fenomen. Naime, ovaj čovek više od trideset godina nije probao svežu hranu, njegov organizam traži bajat hleb, pokvaren pasulj ili ustajalu čorbu, dok su mu za dezert glavna poslastica trule voćke.
Komentari(0)