ON JE ČUVAR ISTORIJE KOJI ODOLEVA VEKOVIMA Nisu ga srušile ni najveće poplave ni vodene bujice koje su nosile sve pred sobom(FOTO)

15:00

Aktuelno 0

Rimski most na reci Ljuboviđi građen od kamena i zatopljen olovom, zbog toga je ostao sačuvan

ON JE ČUVAR ISTORIJE KOJI ODOLEVA VEKOVIMA Nisu ga srušile ni najveće poplave ni vodene bujice koje su nosile sve pred sobom(FOTO)
Rina

Kada su pre nekoliko godina poplave kroz Srbiju nosile uteve i mostove, Rimski most na reci Ljuboviđi jedan je od retkih starih kamenih mostova sačuvanih u Srbiji, za koji se smatra da je građen još u starom veku, kada su Rimljani naseljavali područje Balkana. Samo je još jedan dokaz da ono što Rimljani naprave, teško šta može da uništi. Ušuškan u netaknutoj prirodi, i dostupan samo putnicima namernicima, Rimski most vekovima odoleva zubu vremena, ali i ćudima plahovite Ljuboviđe. Pretpostavlja se da su ga gradili u nameri da premoste reku koja se nalazila na čvorištu puteva koji su vodili u tri pravca: ka starom gradu Orlovine sa jedne, Soko gradu sa druge strane, i Sirmijumu koji je bio prestonica rimske provincije Donje Panonije.

ON JE ČUVAR ISTORIJE KOJI ODOLEVA VEKOVIMA Nisu ga srušile ni najveće poplave ni vodene bujice koje su nosile sve pred sobom(FOTO) Rina
 

„Ovo je jedan jedini most takve vrste sačuvan na području Srbije od Zapadne Morave pa do Save, praktično pripada u onu kategoriju elegantnih vitkih mostova, pandan njemu su tri mosta, slična njemu sačuvana na području Srbije i to u Vučitrnu Vojinovića most, Jakčijski most u Kratovu i most na Uvcu kod Sjenice”, kaže za RINU istoričar Sreten Cvetojević.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
 
BONUS VIDEO:
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Komentari(0)

Loading