UVAC Raskošna lepota koja će vas ODUŠEVITI dom je ČUVARA DUŠA i baš nikog ne ostavlja ravnodušnim!

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Kanjon Uvca je jedna od najpoznatijih prirodnih atrakcija u Srbiji. Nalazi se između planina Zlatar i Javor, na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš. Kanjon čine tri jezera Uvačko (najpoznatije), zatim Zlatarsko (Kokin brod) i Radoinjsko jezero.

Uvac
Shutterstock

Ova jezera su nastala delimičnim potapanjem doline reke Uvac i izgradnjom tri brane.

Uvačko i Zlatarsko jezero koriste se za ribolov i kupanje, a pored njih postoji mnogo vikendica koje se izdaju turistima.

Uvačko jezero se nalazi u jugozapadnoj Srbiji i pod zaštitom je države. Najimpresivniji njegov deo su meandri koji će sigurno svakoga ostaviti bez daha. Pored meandara, ovaj deo krasi najveći kompleks pećina u našoj zemlji, od kojih je najpoznatija Ledena pećina, fascinantna  pećina duga oko 6 kilometara. Posetioci mogu istraživati pećinu duž obezbeđene staze i diviti se njenim jedinstvenim prirodnim formacijama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Deo klisure reke Uvac je 1971. godine proglašen za Specijalni rezervat prirode Uvac. Nalazi se na nadmorskoj visini od 902 do 1276 metara.

Kanjon Uvca je prepoznatljiv po svojim uklještenim meandrima. Reka je usekla ove meandre u krečnjačku stenu, stvarajući vijugavo rečno korito.

Meandri postoje na tri mesta u kanjonu, a najatraktivniji se nalaze uzvodno od ušća reke Veljušnice, u oblasti po imenu Lopiža.

Pogled na kanjon sa nekog od vidikovaca ostavlja posetioce bez daha. Litice se na nekim mestima uzdižu i do 250 metara iznad reke.

Kraj je impresivne lepote, a osećaju mistike doprinose lokalne legende, pa tako ovde, između planina Zlatibor i Zlatar, postoji jedna posebna stena koja nosi naziv Devojačka stena. Ova stena ima svoju tužnu priču o zabranjenoj ljubavi.

Nesrećna devojka zaljubila se u mladića, ali su se roditelji usprotivili njenoj odluci da se uda za njega, smatrajući da joj nije bio ravan po društvenom statusu. Očajna zbog roditeljske zabrane, devojka je odlučila da skoči sa stene u hladnu reku Uvac. Tako su po njoj meštani ovog dela Srbije nazvali stenu sa koje je skočila Devojačka stena.

Stena se nalazi u ambijentu koji deluje kao da je istrgnut iz bajke, sa smaragdno-zelenom vodom, gustim četinarima i sedištem beloglavog supa. Posetioci ovog dela Srbije imaju doživljaj kao da su došli na drugu planetu u kojoj caruje božanstvena priroda i božanski mir.

UVAC Raskošna lepota koja će vas ODUŠEVITI dom je ČUVARA DUŠA i baš nikog ne ostavlja ravnodušnim! Rina
 

 

U kanjonu Uvca gnezdi se beloglavi sup, impozantna vrsta lešinara. Pre dve decenije, ova ptica je bila skoro izumrla, ali danas u kanjonu živi oko 300 primeraka beloglavog supa.
Ovde je najveća kolonija beloglavog supa na Balkanu i jedna od značajnijih u Evropi.

Prema lokalnom verovanju, beloglavi supovi su čuvari duša. Kada neko premine, njegova duša se uzdiže ka nebu na leđima ovih veličanstvenih ptica. Beloglavi supovi, sa svojim ogromnim rasponom krila, nose duše preminulih ka večnosti, prelećući preko klisura i reka. Ova priča je duboko ukorenjena u kulturi ovog kraja i dodaje mističnu dimenziju ovim pticama koje već same po sebi izazivaju divljenje.Tako da, svaki put kada ugledate beloglave supove kako lete iznad Uvca, možete se setiti ove priče i razmisliti o njoj.

Ovu  prirodnu lepotu je idealno obići tokom predstojećih praznika, sigurno ćete ostati fascinirani.

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

Komentari(0)

Loading